El celler Costers del Sió commemora una dècada de recerca de vins de finca d'alta qualitat

La família Porcioles-Buixó ha organitzat una festa el dia 23 de setembre per tal de compartir amb clients i territori la commemoració de la primera dècada de producció vinícola en la Finca Flix

Joan i Josep M. Porcioles presenten el vi Finca Siós 2014
photo_camera Joan i Josep M. Porcioles presenten el vi Finca Siós 2014

Joan i Josep M. Porcioles en la visita als trulls de pedraAmb motiu del desè aniversari, Costers del Sió ha elaborat el seu primer vi amb fermentació natural en uns trulls de pedra que portarà el nom de Finca Siós 2014 i es presentarà en societat el divendres 23 de setembre, en el marc dels actes de celebració de l'aniversari. L'equip d'aquest celler ha apostat per les varietats de raïm Garnatxa i Syrah per les condicions d'alta qualitat que ofereixen a la finca i per aquesta prova pilot s'han utilitzat 3.500 quilos de raïm que van fermentar durant sis dies a temperatura natural entre 25 i 27 graus als trulls de pedra que conserva la finca que acull el celler.

Després de la fermentació alcohòlica a la pedra, el Finca Siós va fer la fermentació malolàctica de forma espontània en dipòsits d'innox. Posteriorment es va entrar en bótes de roure de 500 litres, de segons ús entre 10 i 12 mesos, per posteriorment arrodonir-se un cop dins la botella durant un període d'entre 6 i 12 mesos. D'aquest vi exclusiu se n'han fet 3.684 ampolles que es comercialitzaran després de la festa d'aniversari.

L'enòloga del celler, Valvanera Martínez, ha destacat que la idea d'aquest vi es basa en continuar recuperant l'ús dels 'trulls ancestrals com una manera de rememorar i retre un homenatge a la història de la finca i aprendre i gaudir d'aquest tipus d'elaboració antiga. De l'anyada de 2015 també es va elaborar un petit volum amb la mateixa filosofia.

L'aniversari comptarà també amb una festa que tindrà lloc el divendres 23 de setembre i que començarà a les vuit del vespre a la finca Flix amb una visita guiada al celler i a la pròpia finca. Tot seguit, els prop de 600 convidats previstos faran un maridatge gastronòmic amb les diferents variats de vins negres, blancs i escumosos que produeix Costers del Sió. La festa també comptarà amb el passi d'un audiovisual i un concert de jazz a càrrec de Xavier Monge i Carme Canela.

Costers del Sió és una empresa familiar situada a prop de Balaguer, en un paratge de la Ribera del Sió, anomenat Flix, on hi havia antigues quadres i era reserva dels Comtes d'Urgell (798-1413). La família Porcioles Buixó va iniciar aquest projecte vitivinícola en aquest indret pels seus La verema del celler Costers de Siósòls i el seu microclima amb l'objectiu d'aconseguir uns vins d'alta qualitat. La finca té una extensió de 700 hectàrees, de les quals 80 estan destinades al cultiu de la vinya, i acull el celler i també té activitat agrícola, amb el cultiu de cereals i oliveres. També hi ha activitat de ramaderia ovina i bovina i un coto de caça. El celler, fundat el 16 de juny de 2016, està dotat d'unes instal·lacions amb alta tecnologia, que permeten treballar cada varietat de raïm de manera individualitzada, sempre amb l'objectiu d'aconseguir el millor de cada vi.

Quatre vins negres (Alto Siós, Cau del Gat, Les Creus, Petit Siós Tinto), 2 escumosos (Brut Blanc de Noirs, Brut Rosé), 2 blancs (Pla de Lladoner, Petit Siós Blanco) 1 rosat (Violes Velles). Aquesta és l'oferta vitivinícola de Costers del Sió a la qual se sumarà el nou vi 'Finca Sió' que es presentarà divendres 23.

Comentaris