La modernització dels canals enfronta a ecologistes i municipis amb la Comunitat General de Regants

El president de la Comunitat General de Regants dels Canals d'Urgell Ramon Carné considera que les catalogacions d'Interès Local de les banquetes impedeix el desplegament de la modernització

Obres de revestiment del canal al municipi de Bellvís
photo_camera Obres de revestiment del canal al municipi de Bellvís

Els projectes de modernització dels Canal d'Urgell estan enfrontant a ecologistes i municipis amb els regants, principalment degut a les actuacions que s'estan duent a terme en les banquetes al revestir canals i séquies principals, obres que ha obligat a tallar una gran quantitat d'arbres. Entitats ecologistes han proposat sistemes alternatius al revestiment i molts municipis han declarat les banquetes d'interès local, amb l'objectiu de preservar els arbrats existents.

Que han merescut el reconeixement de la ciutadania que s'ha organitzat amb entitats per protegir-les i també els Ajuntaments que n'han declarat el seu interès oficialment

Segons el president de la Comunitat General de Regants dels Canals d'Urgell Ramon Carné, el revestiment dels canals es fa, majoritàriament, col·locant calaixos de formigó o tubs de grans dimensions al llit de terra per on circula l'aigua i això obliga a talar els arbres que quan es va construir el canal es van plantar per fer ombra i aguantar els talussos de les banquetes. Unes banquetes que amb el pas dels anys s'han convertit en el paisatge quotidià de les terres per on passa el canal d'Urgell i que han merescut el reconeixement de la ciutadania que s'ha organitzat amb entitats per protegir-les i també els Ajuntaments que n'han declarat el seu interès oficialment.

És el cas de les associacions la Banqueta de Juneda i Canal Viu, que aglutina 11 ajuntaments i una quarantena d'entitats de fins a cinc comarques diferents, que han criticat la manera de fer de la Casa Canal que en els darrers anys, quan finalitza la temporada de reg a l'hivern aprofita per fer obres de manteniment i modernització talant centenars d'arbres en diferents punts.

Han criticat la manera de fer de la Casa Canal que en els darrers anys, quan finalitza la temporada de reg a l'hivern aprofita per fer obres de manteniment i modernització talant centenars d'arbres en diferents punts

Per posar un exemple, aquestes entitats calculen que a la Quarta séquia s'ha passat de 9.712 arbres el 1963 a tenir-ne 4.803 el 2015, a pesar de les reforestacions populars i els treballs de conservació promoguts des de fa més de 25 anys. Així mateix, alerten que s'està ignorant totalment l'interès turístic que poden despertar les banquetes arbrades amb rutes turístiques o iniciatives econòmiques lligades al cicloturisme o a l'hoteleria.

Carné ha lamentat aquesta oposició a la modernització i ha recordat als ecologistes i institucions que els arbres no són seus sinó de la comunitat. Així mateix, ha assegurat que en molts punts on es talen els arbres, aquests se substitueixen per d'altres de no tan frondosos i ha insistit en el fet que el revestiment 'és el més pràctic i etern per tota la vida'a l'hora d'evitar les filtracions.

Fa anys que sempre s'està parlant de la modernització del Canal d'Urgell i la falta de finançament per fer-ho, sí que s'ha pogut revestir el 70% dels més de 300 quilòmetres de canals que abans eren de terra


Obres de revestiment del canal al municipi de Bellvís 1Carne ha fet aquestes declaracions en el decurs de la setzena edició de la Jornada Reg i Futur, que s'ha celebrat aquest divendres a Mollerussa, on ha destacat que tot i que fa anys que sempre s'està parlant de la modernització del Canal d'Urgell i la falta de finançament per fer-ho, sí que s'ha pogut revestir el 70% dels més de 300 quilòmetres de canals que abans eren de terra i ara només en manquen uns 90 quilòmetres, principalment de les quatre séquies principals. Això ha suposat, segons Carné, una modernització en alta del canal, construït fa 150 anys, que ha permès reduir filtracions d'aigües en molts punts i que després de tot aquest temps garantirà que es pugui passar d'una dotació inicial de 33 metres cúbics per segon a 37.

Segons Carné, aquest pas és important perquè així, l'aigua baixarà quan realment se la necessita i a l'estiu, als mesos de juliol i agost, que és quan més calor fa, es podrà reduir els dies de dotació pels regants perquè l'aigua baixarà amb major quantitat i es podrà optimitzar millor, tant si es rega pressió com si es fa per reg a manta.

Comentaris