El sector porcí busca obrir mercat a l'Índia i Mèxic per si falla la gran demanda actual de la Xina

Els ramaders van tancar el 2016 amb beneficis de 6,6 euros per porc i la tendència és que els preus continuïn a l'alça

foto_3176813
photo_camera Els responsables de JARC-COAG Jaume Bernils i Joan Escolà

Segons han explicat aquest dijous Lleida des de JARC-COAG, l'estat espanyol és el primer productor de porcí de la Unió Europea i el tercer a escala mundial, amb 4 milions de tones de carn, de les quals el 43,1% correspon a Catalunya i el 20,4% a l'Aragó. Les exportacions de porcí espanyoles van batre un nou rècord històric el 2016, arribant a 2 milions de tones, un 12,5% més que el 2015.

Actualment la demanda d'aquest país asiàtic i també dels països europeus es manté, amb qual cosa l'any 2017 ha començat amb els magatzems buits

Imatge granges porcines major part d'aquestes vendes a l'exterior -el 72%- encara van destinades a la UE (França, Itàlia i Portugal) i un 28% a tercers països, que és on s'ha disparat més la demanda, principalment a Xina, Japó o Corea del Sud. El cas de la Xina, però, és el més espectacular, amb un augment de les exportacions del 134% a 2016 respecte el 2015. El cap sectorial del porcí de JARC-COAG, Jaume Bernis, ha explicat que actualment la demanda d'aquest país asiàtic i també dels països europeus es manté, amb qual cosa l'any 2017 ha començat amb els magatzems buits, és a dir, sense estocs que frenin el mercat. Si a això se suma que no hi ha previst un encariment dels cereals i, per tant, dels pinsos que han de comprar els ramaders, les perspectives del sector per als pròxims mesos són molt bones.

Si el sector del porcí, tant en l'àmbit català com espanyol, no té resolt el tema de l'exportació podria tenir greus problemes amb el preu de la carn

De fet, Bernis recorda que l'última cotització que va marcar Mercolleida la setmana passada va ser d'1,16 euros el quilo, quan el preu mitjà net que l'organització calcula que va cobrar l'any passat el ramader va ser de 1,09. Això els va proporcionar un benefici de 6 cèntims per quilo (tenint en compte que el cost de producció és de 1,03 euros el quilo), per tant, d'això es desprèn que van guanyar 6,6 euros de benefici per cada porc de 110 quilos que van vendre.

La necessitat de diversificar els països destinataris de la carn i no refiar-se només de la Xina

El cap sectorial del porcí de JARC-COAG també ha destacat que el 2016 a l'estat espanyol es van sacrificar uns 28 milions de porcs i que la previsió és que la producció continuï creixent un 4'5% cada any. Segons Bernis, ara Espanya produeix un 56% més de porcs dels que es consumeixen al mercat interior, per tant, el sector és molt depenent de l'exportació. És per això que ha remarcat la necessitat de diversificar els països destinataris de la carn i no refiar-se només de la Xina. L'Índia i Mèxic són els principals mercats on l'organització agrària ja ha trucat a la porta i on s'estan centrant els esforços. Si el sector del porcí, tant en l'àmbit català com espanyol, no té resolt el tema de l'exportació podria tenir greus problemes amb el preu de la carn, ha sentenciat.

L'organització agrària demana a l'administració que faciliti línies de finançament a les explotacions lliures perquè puguin subsistir si cauen els preus

D'altra banda, JARC-COAG alerta que cada vegada queden menys explotacions ramaderes familiars, que representen al voltant del 20% en comparació amb el 80% que ja s'han passat al model de granges integrades (ja sigui a grans empreses del sector, el 60%, o a través de cooperatives, el 20%). La raó és que el model integrat garanteix una renda fixa als grangers, mentre que si van per lliure estan molt més exposats als vaivens del mercat. És per això que l'organització agrària demana a l'administració que faciliti línies de finançament a les explotacions lliures perquè puguin subsistir si cauen els preus i també perquè puguin fer front a les inversions que ara hauran de fer per garantir la correcta gestió dels purins.

Comentaris