02:13h. Dijous, 27 d'Abril de 2017

L'IRTA avalua a les Garrigues les millors pràctiques agronòmiques per fomentar el cultiu del safrà a Catalunya

Recentment ha finalitzat la recol·lecció de la primera campanya de l'assaig experimental que durarà quatre anys

Un tècnic manipulant una planta de safrà
Un tècnic manipulant una planta de safrà

L'IRTA, en col·laboració amb el Departament d'Agricultura, la Cooperativa Safrà Les Garrigues i l'Escola Agrària de les Borges Blanques, ha endegat aquesta campanya 2016 una parcel·la experimental en la qual durant els pròxims quatre anys s'avaluarà l'efecte de diferents pràctiques agronòmiques sobre la producció i la qualitat del safrà. L'objectiu d'aquesta iniciativa és optimitzar les pràctiques agronòmiques per a la millora de la producció d'aquesta espècie a les Garrigues i fomentar-ne el cultiu com a cultiu alternatiu complementari a les explotacions agrícoles de les zones de secà a Catalunya. Les pràctiques agronòmiques que s’estan experimentant inclouen diferents densitats de plantació, estratègies per al control de malalties i infestants, maneig de la fertilització nitrogenada, i estratègies per a aconseguir una floració més esglaonada que faciliti les tasques de recol·lecció.

Imatge de plantes de safràEls resultats productius d'aquesta campanya a la parcel·la experimental són inferiors als de parcel·les comercials en producció, com és habitual en el primer any d'aquest cultiu en el que la producció màxima de flors s'espera en la segona i tercera campanyes.

Els elevats preus en el que cotitza actualment la producció de safrà estan provocant un creixent i notable interès per la producció comercial d'aquesta espècie. Actualment, n'estan proliferant petites parcel·les de prova en moltes zones de secà catalanes, en les quals es recuperen alhora varietats i poblacions antigues tradicionalment cultivades en aquestes zones com a complement culinari en la seva gastronomia.