Costers del Sió vinifica en trull de pedra del segle XI 4.000 quilos de Garnatxa i Syrah

El trull de pedra del segle XI on es fermenta el Vi de Finca de Costers del Sió
photo_camera El trull de pedra del segle XI on es fermenta el Vi de Finca de Costers del Sió

La família Porcioles Buixó, propietaris del celler Costers del Sió, ha iniciat avui la vinificació natural i espontània de 4.000 quilos de Garnatxa i Syrah en un dels trulls de pedra del segle XI que van trobar i recuperar ara fa quatre anys. Els responsables del celler, els germans José María i Juan Porcioles, estimen que d'aquesta anyada 2017 podran treure unes 3.500 ampolles del Finca Sios que es va presentar l'any passat amb la seva primera anyada 2014.

Josep M. i Joan Porcioles amb l'enòloga  Valvanera Martínez de Toda 11Juan, responsable comercial del celler, considera que la qualitat del raïm d'aquest 2017 ens ha permès tornar a fer el Finca Siós que ja es va vinificar el 2014 i 2015, però no en 2016.

La bona acollida d'aquest vi de fermentació espontània amb els llevats naturals de la pedra i l'ambient, ens ha recompensat l'esforç de la seva elaboració

Per la seva banda, José María, responsable de la producció agrària de la Finca Flix, considera que l'elaboració d'un vi com el Finca Siós, en permet recuperar i conservar un patrimoni cultural com aquests trulls de pedra de l'Edat Mitjana.

Valvanera Martínez de Toda, l'enòloga de la casa, ha elogiat el comportament de la Garnatxa i la Syrah en la finca i ha explicat que el raïm fermentarà, a partir d'avui dijous, dia 5 d'octubre, durant uns sis dies a temperatura natural entre 25 i 27 graus als trulls de pedra. Una vegada finalitzi la fermentació a la pedra, el Finca Siós 2017 farà la fermentació malolàctica de forma espontània en dipòsits d'innox. Posteriorment entrarà en bótes de roure de 500 litres de segon ús entre 10 i 12 mesos, arrodonint-se un cop dins de la botella durant un període d'entre 6 i 12 mesos.

Vi de Finca de Costers del SióEl Celler Costers del Sió, ubicat a la partida de Flix, hereta molta tradició i història, ja que ocupa les antigues quadres i reserva de caça dels Comtes d'Urgell, entre els termes de La Sentiu i Montgai. La finca de més de 700 hectàrees, propietat de la família Porcioles-Buixó, constitueix un projecte integral amb un perfecte equilibri ecològic que combina la vinya amb altres cultius com oliveres i cereals amb la seva pròpia ramaderia ovina i bovina i un vedat de caça. Té 80 hectàrees dedicades al cultiu de cep per elaborar exclusivament vins de Denominació d'Origen Costers del Segre. Un projecte vitivinícola destinat a aconseguir vins d'alta qualitat, amb tots els matisos, que aquesta ribera, pels seus sòls i microclima, pot oferir. A la finca es cultiven una àmplia gamma de varietats com l'Ull de Llebre, Garnatxa, Syrah, Pinot Noir, Petit Verdot o Cabernet Sauvignon, entre les negres, i Chardonay, Viognier, o Muscat, entre les blanques.

Comentaris