El Museu de la Noguera projecta el documental Les dues guerres del fotògraf Boix vinculada a l'exposició del mateix autor

Exposició Les dues guerres del fotògraf Boix al Museu de la Noguera interior
photo_camera Exposició Les dues guerres del fotògraf Boix al Museu de la Noguera interior

El Museu de la Noguera exposa una col·lecció d'imatges del fotògraf Francesc Boix que s'ha titulat Els primers trets de Francesc Boix, unes imatges que tenen darrere tota una història que s'explica en el documental Les dues guerres del fotògraf Boix, que es projectarà el divendres 11 de maig en l'equipament de la capital de la Noguera.

El documental explica el periple de l'arxiu de Francesc Boix, des que apareixen els negatius de les fotografies, s'adquireixen en una subhasta, i com es relaciona aquest fons amb el fotògraf Francesc Boix. El mes de març de 2013, la Comissió de la Dignitat va adquirir en una subhasta 1.368 negatius del fons fotogràfic d'un fotògraf desconegut. Aquests negatius són de nitrat de cel·lulosa de 35 mm i deformat 127 amb imatges dels anys de la Segona República i la Guerra Civil espanyola. Estaven guardats en una capsa de fusta, dues de llautó i algunes fundes d'arxivador de plàstic. El material presenta, un bon estat de conservació moltes de les imatges estan ben documentades per la mà del fotògraf.

Per aconseguir els negatius es va fer una crida ciutadana per recollir 7.500 euros, fita que es va assolir amb les aportacions d'unes cinquanta persones, l'editorial Ara Llibres i la revista Sapiens

Després de la guerra Civil, Francesc Boix (Barcelona,31-08-1920; París 4-7-1951) s'exilià a França on va ser internat en diversos camps de refugiats. Posteriorment s'incorporà a les brigades de treball de l'exèrcit francès i durant la guerra Mundial (1939-1945) va ser capturat per l'exèrcit alemany. El 1941 ingressà al camp de concentració de Mauthausen, en el qual va treballar en el servei fotogràfic.

Les fotos que va amagar, les que va fer i el seu testimoniatge als judicis de Nuremberg i Dachau el 1946 van contribuir a la condemna de diversos caps nazis

El seu compromís polític amb les Joventuts Socialistes Unificades de Catalunya el va dur amb 17 anys al front d'Aragó i del Segre com a fotògraf de l'Exèrcit Popular de la República. Allà va retratar, bàsicament  vida quotidiana dels soldats i, en algunes ocasions, la primera línia del front.

Amb la recuperació dels negatius de la guerra Civil de Francesc Boix es completa el llegat fotogràfic d'un jove noi del Poble-Sec de Barcelona, que ha passat a la història com un dels fotògrafs més destacats del país.

Des del 14 de setembre de 2016 el fons es conserva a l'Arxiu Nacional de Catalunya i, les imatges que es corresponen amb la Guerra Civil, estan a l'abast dels investigadors i del públic en general a través de la seva consulta en línia.

Comentaris