Un canvi de condicions climàtiques podria propagar greument el foc bacterià

Finca de fruiters a la comarca del Pla d'Urgell
photo_camera Finca de fruiters a la comarca del Pla d'Urgell

El cap de la Secció d'Agricultura i Sanitat Vegetal del DARP Xavier Auqué ha alertat, que un canvi de les condicions climàtiques en la demarcació de Lleida podria provocar una propagació greu del Foc Bacterià, una malaltia que actualment està relativament controlada. Tot i això, Auqué ha explicat que darrerament ha aparegut un nou focus de foc bacterià en la zona sud de Mollerussa, en parcel·les que no havien estat afectades fins ara.

El responsable territorial de Sanitat Vegetal ha participat aquest dimarts en la jornada dedicada a les malalties bacterianes, que s'ha celebrat a l'INS Mollerussa de la capital del Pla d'Urgell, organitzada pel Gremi de Jardineria de Catalunya, en el marc del Pla Anual de Transferència Tecnològica (PATT).

Auqué, en la seva exposició ha recomanat als tècnics dels ajuntaments que estudien acuradament les varietats florals que planten en les zones verdes i jardins donat que el foc bacterià també es pot propagar a través d'aquestes

Participants en la jornada del Gremi de Jardineria de catalunya a l'INS MollerussaEl representant del DARP, ha destacat que en les condicions actuals la complicitat dels tècnics del departament i la prevenció dels pagesos ha fet possible controlar la malaltia en les plantacions comercial. Aquesta col·laboració ha evitat que un gran nombre de productors haguessin d'arrancar les plantacions.

En el decurs de la xerrada Auqué, també s'ha referit a la Xylella fastidiosa, una nova malaltia bacteriana, que es diferencia del Foc Bacterià pel fet que afecta moltes més varietats, Auqué ha explicat que actualment s'han detectat diferents focus a Europa, i recentment ha aparegut un brot a Alacant, una circumstància que ha obligat a incrementar la prevenció a Catalunya, on no es coneix cap cas.

El DARP aconsella que la millor manera de controlar aquestes malalties és la prospecció freqüent de les finques, i tenir controlats els focus per part dels pagesos. En aquest sentit el tècnic ha explicat que el departament compta amb una aplicació que situa en un mapa els focus que detecten les prospeccions i els productors les poden consultar en el web de Ruralcat o en Sanitat Vegetal.

El

Comentaris