15:14h. Dimecres, 28 Juny de 2017

Ultrascene, reducte de l’efervescència musical de Mollerussa

Ultrascene, el duet postpunk experimental de Linyola format per Víctor Batista i Joseph Bjor.  
Ultrascene, el duet postpunk experimental de Linyola format per Víctor Batista i Joseph Bjor.  

De les dècades d’efervescència de Mollerussa van sorgir projectes musicals atractius i interessants, consciència de la gran quantitat de sales i locals que van ser plataforma de divulgació de les tendències d’arreu del món. Eren espais en els quals el públic estava disposat a absorbir propostes i lliçons de cultura musical, així com laboratoris per a joves, als quals les màquines i el vessant sintètic van proporcionar espais creatius.

La capital del Pla d’Urgell comptava amb un ampli espectre de tribus i estètiques perfectament definides al voltant de gustos i addicions musicals. Ningú se sentia fora de context, ja que hi havia escenaris per a totes les tendències.

ULTRASCENE 1Però aquest cicle va arribar a la fi, i l’escenari va abaixar el teló de forma irremeiable com a conseqüència d’innumerables circumstàncies, i aquest espectre de diversitat va desaparèixer, per sempre més.

Sempre han fet una música difícil d'escoltar, que necessita el seu temps per poder digerir, però tot i així amb difícil nivell de comprensió

Tot i així, han quedat vestigis d’aquella efervescència musical, crepuscles que no s’han resignat a renunciar a l’espai que els va proporcionar aquella època. Un clar exponent ha sigut Ultrascene, el duet postpunk experimental de Linyola format per Víctor Batista i Joseph Bjor.  

La parella del Pla d’Urgell ha evolucionat al llarg dels anys entre l'ambient i el noise, ha passat per l'experimental pop, d’harmonies sintètiques a orgàniques...,  en definitiva els extrems que sovint es toquen, i ha buscat la simbiosi musical.

Ultrascene ha desenvolupat un univers musical, sorgit de la satisfacció personal, que al llarg de vint anys ha demostrat que tot i les dificultats ha aconseguit un públic que intenta esbrinar missatges i estats d'ànim del seu compositor

ULTRASCENESempre han fet una música difícil d'escoltar, que necessita el seu temps per poder digerir, però tot i així amb difícil nivell de comprensió. Podríem dir que es tracta d'una música raw (crua) immersa en les arrels bàsiques de la composició, sense subterfugis i amb la immediatesa de la mateixa creativitat de l'autor que tan sols intenta trobar el gaudi personal.

Podríem dir que Ultrascene ha desenvolupat un univers musical, sorgit de la satisfacció personal, que al llarg de vint anys ha demostrat que tot i les dificultats ha aconseguit un públic que intenta esbrinar missatges i estats d'ànim del seu compositor. Trobem aparicions esporàdiques als escenaris en esdeveniments destacats, com va ser l'Embarrat, en el marc únic del Museu Cal Trepat de Tàrrega, que va treure el duet del Pla d'Urgell del seu laboratori de creativitat

Trobem aparicions esporàdiques als escenaris en esdeveniments destacats, com va ser l'Embarrat, en el marc únic del Museu Cal Trepat de Tàrrega, que va treure el duet del Pla d'Urgell del seu laboratori de creativitat

Malgrat el poc contacte amb els escenaris, una parella de  base sintètica com Ultrascene té una important activitat en plataformes digitals, en les quals es pot seguir la seua obra dia a dia. En aquest espai se senten còmodes, sense pressions i on l'enginy i la creativitat flueixen constantment.