El Baratillo de Lleida tornarà al 2019 en forma de museu a Artesa

El propietari de la col·lecció del Baratillo Manel Gigó
photo_camera El propietari de la col·lecció del Baratillo Manel Gigó

L’Aula Magna de l’Institut d’Estudis Ilerdencs va el passat dilluns 14 de maig la presentació d’un nou projecte museístic, el Museu de la Joguina d’Artesa de Lleida, que a partir de l’any vinent acollirà, entre d’altres peces, tot el llegat provinent d’El Baratillo, l’històric establiment del carrer Major de Lleida i que va tancar les seves portes fa 40 anys.

La presentació va comptar amb la participació del diputat Josep Ramon Ibarz; de l’alcalde d’Artesa de Lleida, Pere Puiggròs; del propietari de la col·lecció del Baratillo, Manel Gigó; i de l’arquitecte municipal d’Artesa de Lleida, Orland Martí.

Aquest nou museu està concebut com un homenatge a l’emblemàtic El Baratillo, que ocuparà un espai prominent dins un equipament que s’ubicarà a La Vileta, un edifici del nucli històric d’Artesa de Lleida

L’Ajuntament ja ha aprovat un projecte en el que porta treballant des de fa tres anys. L’actuació s’executarà en tres fases, dos d’elles aquest 2018 (amb un pressupost de 132.000 euros) i una tercera al 2019 (entre 70.000 i 80.000 euros). El finançament anirà a càrrec en un 25% de la Diputació, un 50% provinent de fons europeus i el 25% restant correspondrà a una aportació municipal.

La façana del museu evocarà la mateixa que la del Baratillo

Imatge del Baratillo de LLeida de Joan Ramon ZaballosEl resultat de tot plegat serà un equipament que comptarà amb 300 metres quadrats de superfície construïda i 250 útils repartits en tres espais expositius de diferents nivells, que està previst que obri les seves portes l’any vinent i que inclourà una façana que evocarà la del Baratillo, tal com ha assenyalat l’alcalde.

Així, el museu donarà cabuda als articles del Baratillo Leridano, un establiment que va tancar les seves portes l’any 1978. Gigó ha explicat que hi va haver diferents intents perquè aquest llegat es quedés en algun museu de Lleida, però que aquesta opció no va reeixir. Actualment, tota la col·lecció està repartida en diferents magatzems del Segrià. En total, la col·lecció de Gigó la formen entre 4.000 i 5.000 peces, no totes provinents del Baratillo, que Gigo entén que no cal que s’exposin totes permanentment, sinó que poden donar joc en exposicions temàtiques. En aquest sentit, el diputat Josep Ramon Ibarz ha felicitat Gigó i l’Ajuntament d’Artesa per la iniciativa de preservar tot aquest llegat que forma part de l’imaginari de Lleida.

Gigó ha explicat que, malgrat haver rebut diferents propostes per comprar-li part de la seva col·lecció, sempre va apostar per la unitat de les joguines del Baratillo, un fet que ara quedarà avalat per aquest nou museu que està convençut que sabrà divulgar què va representar El Baratillo per a la ciutat de Lleida


Per la seva banda, l’alcalde d’Artesa de Lleida, Pere Puiggròs, ha explicat que aquest nou equipament serà un element dinamitzador d’Artesa de Lleida juntament amb l’altre museu de què disposa el poble, dedicat a l’arqueologia, un paquet turístic que volen complementar amb altres propostes que encara estan estudiant.

El projecte serà possible gràcies a un acord entre l'Ajuntament d'Artesa i el propietari de la col·lecció, Manel Gigó, que d'aquesta manera veu garantida la pervivència del record del Baratillo

Ubicat al número 36 del carrer Major de Lleida, El Baratillo va ser un dels símbols de la ciutat gràcies a la seva façana plena de joguines i de pilotes. La família de Gigó el va comprar als anys 80 per ampliar L’Elegància, el comerç que tenien a tocar del Baratillo. Quan al 2007 va tancar L’Elegància, Gigó va començar la seua col·lecció, que compta amb peces emblemàtiques d’aquesta botiga, com ara els pianos petits que hi havia a la porta de l’establiment o un cartell original de la botiga.

Comentaris