20:10h. Diumenge, 24 Setembre de 2017

Agramunt enllesteix la nova llar d'infants que substitueix la que es trobava en zona inundable

Imatges del procés de construcció de la llar d'infant l'Era d'Agramunt
Imatges del procés de construcció de la llar d'infant l'Era d'Agramunt

La nova llar d'infants municipal l'Era d'Agramunt està a punt per iniciar la seva activitat aquest mes de setembre i dissabte a la tarda està previst que s'inauguri. Les obres de construcció han comptat amb un pressupost de 680.045 euros i el centre substitueix l'actual, que data dels anys 90 però que es trobava en zona inundable.

L'equip de govern municipal, seguint les directrius fixades per l'Agència Catalana de l'Aigua i la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre després de les inundacions del Sió de l'any 2015 va decidir construir-ne una de nova i dedicar l'edifici existent a usos menys vulnerables. La nova llar desenvoluparà un projecte educatiu basat en l'educació viva, un corrent pedagògic basat en el contacte amb els elements naturals propis de l'entorn i l'experimentació a través d'espais de lliure circulació.

El centre substitueix l'actual, que data dels anys 90 però que es trobava en zona inundable

Imatges del procés de construcció de la llar d'infants d'AgramuntEl nou centre educatiu s'ha construït posant com a elements essencials la sostenibilitat i l'eficiència energètica. Per aquest motiu, s'ha utilitzat un sistema constructiu a partir de fusta tractada del Pirineu, un sistema de climatització d'alta eficiència energètica i un bon sistema d'aïllament i renovació d'aire. El mètode pedagògic que s'hi desenvoluparà està pensat per fomentar la descoberta personal i col·lectiva, l'autonomia, la creativitat, la solidaritat, la cooperació, el respecte a la diversitat, la presa de decisions i l'aprenentatge en comunitat.

S'ha utilitzat un sistema constructiu a partir de fusta tractada del Pirineu, un sistema de climatització d'alta eficiència energètica i un bon sistema d'aïllament i renovació d'aire

El nom del nou equipament, l'Era, escollit en sessió plenària, respon a la voluntat d'incorporar elements propis del territori. En aquest cas, pretén ser un espai de trobada, de descobert, d'aprendre a compartir i de coneixement de l'entorn més immediat. Per aquest motiu, la il·lustradora agramuntina Serafina Balasch i el fotògraf també agramuntí Robert Penella s'han endinsat en els ecosistemes del paisatge immediat i han plasmat en grans murals que cobreixen els espais comuns del centre bona part de les espècies animals i vegetals pròpies de la zona. En aquest sentit, es pretén que els nous alumnes aprofundeixin en el coneixement d'aquestes espècies com ara l'abellerol, l'àliga cuabarrada o el cabirol. Els murals inclouen imatges reals combinades amb il·lustracions. També disposen d'un sistema d'imantació que permetrà afegir als mateixos infants noves espècies i ubicar-les a l'ecosistema que els correspongui.