Josep Vallverdú, Agustí Jornet, Teresa Robert, Circuit Urgellenc i l'Associació Agrat, premis Culturàlia 2016

Els guardons, atorgats pel Centre Cultural de Tàrrega i la Regidoria de Cultura, es lliuraran el 19 de novembre al Teatre Ateneu en un acte obert a la ciutadania

Rosa Maria Perelló, Salvador Bonjoch, presenten els premis Culturàlia
photo_camera Rosa Maria Perelló, Salvador Bonjoch, presenten els premis Culturàlia

El Centre Cultural de Tàrrega i la Regidoria de Cultura de l'Ajuntament de Tàrrega concediran enguany els seus Premis Culturàlia a l'escriptor Josep Vallverdú, el cardiòleg Agustí Jornet, l'activista cultural Teresa Robert, l'Associació Agrat i Circuit Urgellenc. Els guardons, que assoleixen la 19a edició, distingeixen el mèrit social i cultural de la tasca esmerçada per persones i entitats del territori.

Els Premis Culturàlia 2016 es lliuraran el dissabte 19 de novembre, a 3/4 de 9 del vespre, al Teatre Ateneu de Tàrrega, en el decurs d'una gala oberta a la ciutadania i amb entrada de franc.

Aquest divendres va tenir lloc l'acte de presentació prèvia davant els mitjans de comunicació, en la que hi va  participar l'alcaldessa de Tàrrega Rosa Maria Perelló; el president del Consell Comarcal de l'Urgell, Salvador Bonjoch; el regidor de Cultura, Raül Palacios; el president del Centre Cultural de Tàrrega, Pep Vall; i el director de la gala Culturàlia, Antoni Palou. 

Pel que fa a la gala es vol consolidar el format dinàmic i amè que s'estrenà tres anys enrere, amb projecció d'audiovisuals vinculats als premiats (realitzats aquest cop per Dani Hernández) i actuacions de músics targarins, enguany el grup Diga'ls-Hi Inquiets. L'escenografia, obra de Llorenç Corbella, incorporarà nous dissenys alhora que es renovarà el duo de presentadors prenent el relleu Carolina Tebé, comunicadora audiovisual, i Llorenç Corbella, integrant dels Digal's-Hi Inquiets. D'altra banda, es mantindrà el sopar posterior amb accés de pagament.

Josep Vallverdú Aixalà, premi intercomarcal

Nascut a Lleida el 1923, Josep Vallverdú Aixalà ha alternat la docència amb la traducció, l'assaig, la narrativa i el teatre. Llicenciat en Filologia clàssica, és autor d'una prolífica i diversificada obra, especialment coneguda per les narracions destinades als lectors més joves. Destaquen, amb nombroses edicions: Trampa sota les aigües (1965); Rovelló (1969); En Roc drapaire (1971); En mir, l'esquirol (1978); o L'alcalde Ferrovell (1981). Part de la seva obra ha estat traduïda a l'èuscar, castellà, francès, italià i rus. Ha estat distingit amb la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya (1990), el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes (2000) i el Premi Jaume Fuster dels Escriptors en Llengua Catalana (2012). Ha estat President d'Honor del Congrés de Literatura Infantil i Juvenil Catalana i des del 2004 és Doctor Honoris Causa per la Universitat de Lleida.

Agustí Jornet Morera, premi al targarí fora vila

Llicenciat en Medicina i Cirurgia per la Universitat Autònoma de Barcelona l'any 1982, el targarí Agustí Jornet Morera s'especialitza en Cardiologia del 1983 al 1988 com a resident al Centre Cardiovascular Sant Jordi de Barcelona. El 1989 esdevé Doctor en Medicina i Cirurgia per la Universitat de Barcelona. Actualment és el cap de secció del Servei de Cardiologia de l'Institut Cardiovascular Sant Jordi i coordinador assistencial del mateix centre.

Teresa Robert Solé, premi a la persona

Nascuda a Tàrrega l'any 1951, Teresa Robert Solé és una persona íntimament lligada a la vida cultural i social de la capital de l'Urgell. És membre del Grup de Teatre BAT (del qual en fou presidenta entre els anys 2008 i 2016) i vinculada al llarg de 39 anys a l'Agrupament Escolta i Guia Mestre Güell – Roger de Llúria. En el decurs de la seva trajectòria vital ha format part de les juntes de l'AMPA del Col·legi Sant Josep, Associació dels Amics de l'Arbre, Associació Alba, Dones Arrel, Societat de Sant Antoni Abat... També ha col·laborat amb la Parròquia de Tàrrega, la Residència de la Gent Gran Sant Antoni, l'Associació Alzheimer de Tàrrega o la FRATER.

Circuit Urgellenc – Cinemes Majèstic, premi comarcal

L'origen d'aquesta empresa d'exhibició cinematogràfica se situa a Penelles a la dècada dels 60 de la mà de Ramon Vilaltella i Joan Aumedes. El seu objectiu era atansar el cinema a tots els públics de les contrades de Lleida. Desembarca a Tàrrega, fent-se càrrec de Cinemes Majèstic, l'octubre del 1986. Malgrat la crisi que travessa el sector i el repte que suposa la digitalització, Circuit Urgellenc manté sales de cinema en 23 municipis catalans i aragonesos. Tàrrega ha esdevingut un dels principals centres d'exhibició de l'empresa juntament amb Agramunt i Bellpuig, també a l'Urgell. El seu actual gerent és Pere Aumedes.

Associació Agrat, premi a l'entitat

L'Agrat és una associació oberta i plural que és part activa del dia a dia de Tàrrega. La seva raó de ser és la participació plural i l'impuls d'esdeveniments per enriquir la vida cultural i associativa del municipi. Sempre des d'una visió constructiva i on tothom major d'edat té cabuda i pot dir-hi la seva. Actualment, l'Agrat compta amb més d'un miler de socis i més de 15 comissions que organitzen i col·laboren en activitats de Tàrrega durant tot l'any.

El jurat dels premis Culturàlia el formen representants del Centre Cultural de Tàrrega, l'Ajuntament de Tàrrega, el Consell Comarcal de l'Urgell i la Cambra de Comerç i Indústria de Tàrrega. La figura del guardó és realitzada en bronze per l'artista de forja Josep Castellana. De 30 centímetres d'alçada, l'obra plasma una jove en un moment de repòs mentre llegeix un llibre. Els tiquets per al sopar es poden adquirir a Cistelleria Grau de Tàrrega abans del 17 de novembre al preu de 25 euros. Restaurant Daus servirà el sopar amb productes locals que s'acompanyaran de cocs de Dit i Fet premiats en certàmens gastronòmics.

Comentaris