Tàrrega exhibeix una seixantena de peces de vestir d'entre els segles XVIII i XX

L'exposició, que permet veure com ha evolucionat la moda els últims tres segles, es pot visitar al Museu Comarcal de l'Urgell fins al 19 de març

Exposició VESTIR LA MODA a Tàrrega
photo_camera Exposició VESTIR LA MODA a Tàrrega

El Museu Comarcal de l'Urgell exposa una mostra de la vestimenta a les terres de Lleida entre els segles XVIII i XX. Es tracta d'una exposició itinerant de la Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i Aran que es podrà visitar a l'equipament de Tàrrega fins al 19 de març. La col·lecció exhibeix una seixantena de peces procedents del Museu de la Noguera, el Museu Comarcal de Cervera, el Museu de Lleida, l'Ecomuseu de les Valls d'Àneu i el Museu Comarcal de l'Urgell. Del fons d'aquest últim museu destaquen dos vestits de gran valor que havien estat propietat de la família de l'escriptor Manuel de Pedrolo, confeccionats a la segona meitat del segle XIX.

Exposició VESTIR LA MODA a Tàrrega (1)En aquesta retrospectiva històrica, el públic veu a través de la indumentària el procés de canvi social i econòmic que es va viure a Europa en aquella època. Són objectes conservats per les famílies que han passat de generació en generació i que finalment han arribat als fons dels museus lleidatans. S'hi poden veure des de peces de roba quotidianes fins a vestits de mudar, de cerimònia i també complements. La mostra inclou imatges i reproduccions d'obres del Museu d'Art Jaume Morera de Lleida en les quals es pot observar l'evolució en la manera de vestir.

La Revolució Francesa i la Revolució Industrial foren els dos processos que van provocar el desenvolupament de nous sistemes de producció i comerç. Un dels sectors que va sofrir transformacions importants va ser el de la indústria tèxtil. El 1767 a Catalunya es va crear la primera fàbrica d'indianes, teixit de cotó estampat per una sola cara. El 1832 els germans Bonaplata obriren a Barcelona la primera fàbrica que feia servir la màquina de vapor per moure de manera mecànica les màquines de teixir i filar. Les terres lleidatanes no van quedar fora d'aquest procés i lentament es va anar implantant la moda tal com la coneixem avui en dia.

Comentaris