50 anys del millor cinema fantàstic a Sitges

Sitges 2017 està preparat per celebrar el seu 50è aniversari. Per això, el Festival ha preparat un menú que promet fer història. Entre el 5 i el 15 d’octubre, Sitges es convertirà en l’univers del fantàstic que aposta per potenciar la seva condició de punt de trobada pels professionals de la indústria del cinema de gènere i d’oportunitats per les propostes dels joves realitzadors.

Imatge del cartell Sitges 2017
photo_camera Imatge del cartell Sitges 2017

El Festival presenta la seva programació més completa: 255 llargmetratges, sèries i realitat virtual.

Sis exposicions encapçalen la llista d’activitats paral·leles, que complementen una edició de rècord.

Ha passat gairebé mig segle des que Sitges va pujar el teló a un festival que acabaria sent el més important del planeta en cinema fantàstic. Va tenir lloc al cinema del Casino Prado el 28 de setembre de 1968 amb la projecció d’Aelita (Yakov Protazanov, 1924), un clàssic soviètic de ciència ficció. Al llarg d’aquests cinquanta anys han desfilat per Sitges incomptables pel·lícules, algunes d’elles clàssics ja quan van arribar –com La mujer pantera–; altres, que han arribat a ser-ho amb el pas del temps –com Darkman Reservoir Dogs–; i una infinita llista, autèntiques obres d’art aclamades pel públic fidel que és la base d’aquest festival. En aquests 50 anys han acudit a Sitges realitzadors que iniciaven la seva carrera –com Sam Raimi o Quentin Tarantino–, però també reconeguts mestres de la direcció com David Cronenberg. Pels carrers d’una població en la que a l’octubre encara és estiu, s’han alternat actors en busca del seu primer paper, amb estrelles com Anthony Hopkins, Jodie Foster, Fay Wray o Max von Sydow. Aquesta ha estat la història de Sitges. 50 anys d’amor pel fantàstic.

Sitges 2017 està preparat per commemorar el seu 50 aniversari. Amb nova imatge, però conservant com emblema el clàssic goril·la i l’essència que el fa únic en el món, el certamen vol compartir la celebració del 50 aniversari amb el seu públic fidel y amb tots aquells espectadors interessats pel fantàstic i en el cinema en un sentit ampli.

En la primera línia d’aquesta edició es troba un dels convidats més entranyables del Festival: el realitzador Guillermo del Toro, que exercirà de padrí de la commemoració. La del director mexicà amb el Festival és una relació que va arrencar quan va acudir a Sitges el 1993 per presentar la seva opera prima, Cronos. Sitges només té paraules d’agraïment pel que serà el seu gran mestre de cerimònies, i que inaugurarà el Festival el proper dijous 5 d’octubre amb La forma del agua, recentment guanyadora del Lleó d’Or de Venècia. Guillermo del Toro serà el gran amfitrió d’un Festival pel que desfilaran figures de la talla de Susan Sarandon, Frank Langella, William Friendkin, Vince Vaughn, Udo Kier, Dario Argento o Robert Englund. Des d’Àsia a Europa, passant pels Estats Units i Llatinoamèrica, el nou talent del fantàstic visitarà Sitges, però sense oblidar els grans clàssics, com The Rocky Picture Show–una sessió que promet ser memorable amb el lliurament del Gran Premi Honorífic a l’actriu Susan Sarandon–.

El Festival projectarà 255 pel·lícules, la gran majoria integrades en les seves seccions oficials, que es projectaran en les quatre sales: Auditori Meliá Sitges, el Retiro, Prado, Brigadoon i Sala Tramuntana. Però també es podran veure algunes d’elles en les altres sales del certamen, amb entrada gratuïta, com l’Espai Movistar +, l’Hort de Can Falç o el Centre Cultural Miramar, on es podrà veure la realitat virtual assentada en el Festival de la mà de Samsung. A Sitges 2017 el públic també podrà gaudir d’una infinitat d’activitats per a tots els gustos.

Sis exposicions fantàstiques

Sis són les exposicions que es podran veure aquest any a Sitges. A les dues dedicades a commemorar el 50 aniversari del Festival –que estaran ubicades al Centre Cultural Miramar, i que prèviament es van poder veure a la Filmoteca de Catalunya i el Cercle Artístic de Barcelona–, s’uneix l’exposició Ink of Dracula-A Comic Tribute: un homenatge al leit motiv de Sitges 2017, comissariada per Borja Crespo i coordinada per Marta Andreu i Diego López, i ubicada a la sortida de l’Auditori de l’Hotel Melià Sitges. La figura de Lovecraft també rebrà un homenatge amb les il·lustracions de Joseph Díaz i Guillem H. Pongiluppi. Una exposició que podrà veure’s al Palau de Maricel. A més, els artistes locals també retran homenatge al 50 aniversari del Festival amb els seus treballs que es podran visitar tant a l’Estudi Vidal com a la galeria d’art Àgora3. I per últim, Casa Bacardí juntament amb la veterana revistaFotogramas, uneixen esforços per realitzar Fotogramas Fantàstic, una exposició en la que 16 artistes revisen en clau fantàstic set portades mítiques de la revista de cinema.

El 50 aniversari estarà present a diari en cada batec en un Festival que ja en el mes de febrer es va presentar en societat a Los Angeles i el maig a Cannes. L’homenatge als seus fundadors (avui dijous al Prado) i la gala de cloenda que protagonitzarà La Fura dels Baus són altres dels moments en què el Festival recordarà la seva trajectòria. La commemoració del Festival quedarà reflectida també amb un cupó de l’ONCE dedicat al certamen el proper dijous dia 5 d’octubre.

Conferències, taules rodones, presentacions, trobades i classes magistrals

En l’habitual Carpa FNAC, aquest Sitges polièdric es dotarà de presentacions de llibres, còmics, edicions de pel·lícules en dvd i blu-ray. Allà es presentarà entre altres publicacions, el llibre guanyador del Premio Minotauro d’aquest any, Nieve en Marte, de Pablo Tébar, i el llibre del Festival de Sitges 2017: Sitges 50 años celebrando la oscuridad, un llibre commemoratiu del 50 aniversari del Sitges – Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya, resum de memòries, convidats i vivències de les primeres cinc dècades del festival. El llibre fa, en paral·lel, un repàs a la història del cinema fantàstic que ha tingut un especial protagonisme en el certamen. A més, la Carpa FNAC serà l’espai on es presentarà el llibre Algo en la Sangre, de David J. Skal. Biografia sobre Bram Stoker, autor de Dràcula, i creador d’un dels mites amb més adaptacions cinematogràfiques.

La Carpa Noray de l’Hotel Melià Sitges serà el lloc on s’ubicaran les classes magistrals d’aquest any. Tant els acreditats com el públic en general podran assistir a les trobades programades amb els convidats del Festival, entre ells Susan Sarandon, William Friedkin o Frank Langella. Aquestes sessions constitueixen una nova oportunitat del Festival per aproximar les estrelles als seus fans. També a l’Hotel Melià Sitges –a la zona situada a l’Atri– es podrà accedir a algunes de les activitats de la indústria audiovisual, que també es traslladen a altres espais, com el Brigadoon o el Palau de Maricel.

El Festival de Sitges potencia la seva relació amb la indústria: Sitges Film Hub

El Festival augmenta de nou la seva contribució a la professió i el sector, a través de presentacions, fòrums, debats i –del més aplaudit– trobades que constitueixen oportunitats per finançar projectes audiovisuals.

La plataforma online Filmarket Hub i el Festival de Sitges han seleccionat entre els més de 150 candidats, els set projectes de llargmetratge per participar en el Sitges Pitchbox 2017, l’esdeveniment internacional de pitching que tindrà lloc en la cinquantena edició del Festival. Els set projectes que formen la selecció oficial són: Biopunk de Liam Garvo (Regne Unit), Conexo de Carlos García (Espanya), Matilda Corksrew de Victor Jaquier (França), Pochinok de Daniel M. Caneiro (Espanya), Restore Point de Robert Hloz (República Txeca), Teo de Víctor Manuel Checa (Perú), i The Monster Within de Rodrigo Susarte (Xile).

Per altra banda, la Federación de Gremios de Editores de España (FGEE) i el Sitges – Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya han arribat a un acord de col·laboració per a què autors i representants del sector audiovisual estudiïn la possible adaptació d’obres literàries a pel·lícules de gènere fantàstic. A través d’aquesta iniciativa, Taboo’ks, es pretén generar oportunitats a ambdós sectors i, paral·lelament, potenciar Sitges com plataforma per la promoció no només de les obres de la indústria cinematogràfica, sinó també per altres indústries culturals afins.

Entre les activitats que destaquen en el Sitges Film Hub es troba la taula rodona sobre El fantástico español, que comptarà amb la presència de Jaume Balagueró o Carlos Vermut; presentacions, com el Màster de Cinema Fantàstic i Ficció Contemporània que a desenvolupat el Festival junt a la Universitat Oberta de Catalunya; i, en aquest cas relacionat amb la gastronomia, la Sitges Bacanal: un acte singular de degustació gastronòmica de la mà del reconegut xef Nando Jubany, relacionat amb el leit motiv de Dràcula.

Per a més informació, està disponible el dossier d’activitats de Sitges Film Hub.

La realitat virtual es consolida com una secció competitiva de la mà de Samsung Sitges Cocoon

L’evolució exponencial que està tenint la realitat virtual com a flamant narrativa audiovisual ha fet possible que en l’edició d’aquest any el Festival –en el seu acord amb la tecnològica Samsung– habiliti dos espais totalment gratuïts amb la tecnologia Samsung Gear VR: la carpa Samsung VR Experience, situada a l’exterior de l’Hotel Melià Sitges i el Samsung VR Cinema, al Centre Cultural Miramar. Si a la carpa el públic podrà gaudir de forma ininterrompuda de diversos continguts de temàtica fantàstica, en l’espai Samsung VR Cinema podrà assistir a la projecció de 15 treballs procedents d’arreu del món en una innovadora sala de cinema VR sincronitzada. Aquests treballs integren la secció Samsung sitges Cocoon, que competirà pel premi a la millor experiència VR al ser valorats per un prestigiós jurat. El públic, a més, també podrà exercir de jurat gràcies al seu vot virtual, triant la seva experiència immersiva preferida.

El talent català, present a Sitges 2017

El Festival de Sitges compta per aquesta edició amb una de les indiscutibles figures del fantàstic català, el realitzador Jaume Balagueró. L’obra del director forma part de la història de Sitges, des que va presentar el seu curtmetratge Alicia el 1994, on va debutar com a realitzador. Aquest any, el director presenta en la Secció Oficial fora de competició la seva última obra, el drama del misteri, Musa. També a la Secció Oficial podrà veure’s la nova pel·lícula de Sadrac González-Perellón Black Hollow Cage. Al costat d’ells, destaca la presència de tres produccions catalanes que han entrat entre els curtmetratges seleccionats a competició –recordem que l’any passat el curtmetratge guanyador al Sitges 2016 va ser nominats als Oscar de la seva categoria–.

Per divuitè any consecutiu, la SGAE, la Fundació SGAE i el Sitges – Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya celebren els Premis SGAE Nova Autoria, –dins de la secció Noves Visions–, que ofereixen a autors emergents de les escoles de cinematografia de Catalunya la possibilitat d’exhibir els seus treballs i donar-los a conèixer al gran públic en el marc d’un esdeveniment audiovisual de projecció internacional. Aquest any compta amb la participació de 17 escoles, que han presentat un total de 41 treballs audiovisuals. Segons el gènere, s’han presentat 28 treballs de ficció, 7 d’animació i 6 documentals.

Un altre dels aspectes a destacar en la present edició ha estat l’increment en la subtitulació de pel·lícules en llengua catalana, que han passat dels 95 títols als 107, el que representa un 60% del total dels films projectats en el Festival.

Jurats de la 50a edició

Cinc personalitats de l’univers fantàstic, tant en el seu vessant literari com cinematogràfic, conformen el Jurat Oficial Fantàstic de la 50 edició del Festival de Sitges. D’una banda, hi ha el realitzador nord-americà Gary Sherman, també guionista i productor, autor d’una de les pel·lícules de culte del gènere fantàstic, Muertos y enterrados, que ell mateix, juntament amb el director William Lustig, presentarà el diumenge 8 d’octubre a la secció Brigadoon. El segon membre del jurat és l’escriptor i crític cinematogràfic David J. Skal, conegut per les seves anàlisis i investigació tant de pel·lícules com de la literatura de terror, i que enguany presenta el llibre Algo en la sangre, biografia de Bram Stoker. El guionista i escriptor nord-americà Nick Antosca, creador de la sèrie d’horror televisiva Channel Zero –que es presenta dins la programació Serial Sitges en aquesta edició–, junt amb el guionista i director de cinema Alberto Marini i la productora independent Hattie Yu, completen un Jurat Oficial, molt vinculat amb les activitats paral·leles que tindran lloc al llarg del Festival en el seu 50 aniversari.

Suport a la 50a edició

Un any més, el Festival agraeix el compromís de les entitats i empreses col·laboradores: Gas Natural i Moritz (patrocinadors principals), Torres (patrocinador), Samsung (patrocinador tecnològic), Melià Sitges (patrocinador i seu oficial), Movistar + (soci multimèdia), Deluxe (col·laborador), La Vanguardia (diari oficial), TV3 (televisió oficial), Autolica – Mercedes Benz (vehicle oficial), i Bacardí (còctel oficial).

El Sitges 2017 s’organitza gràcies a la implicació de l’Ajuntament de Sitges i de l’Institut Català de les Empreses Culturals del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, i compta amb el suport del Instituto de la Cinematografía y de las Artes Audiovisuales del Ministerio de Educación, Cultura y Deportes, la Diputació de Barelona i del Carnet Jove – Departament de Benestar i Família.

La roda de premsa institucional del Festival ha estat realitzada gràcies a la col·laboració de la Filmoteca de Catalunya.

Convidats de Sitges 2017

PREMIATS:

Gran Premi Honorífic

William Friedkin (director)

Susan Sarandon (actriu)

Frank Langella (actor)

Premi Màquina del Temps

Kornél Mundruczó (director)

Vincent Price (actor), recull Victoria Price

Santiago Segura (director)

Premi Maria Honorífica

Udo Kier (actor)

Juan Mariné (director de fotografia)

Fred Tsui (productor)

Sergio Martino (director)

Denise O'Dell (productora)

Juan Martínez (dibuixant de còmic)

Premi Nosferatu

Tony Isbert (actor)

Premi Bacardí Sitges al Esperit Indomable

Leticia Dolera

JURATS:

Jurat Oficial Fantàstic

Gary Sherman (director)

David J. Skal (escritor)

Hattie Yu (productora)

Nick Antosca (escritor)

Alberto Marini (director)

Jurat Noves Visions

Guillerm Clua (guionista)

Ivan Guyot (Canal+)

Carlota Moseguí (crítica)

Jurat Blood Window / Méliès

Nicolás Ronchi (director càsting)

Eduardo Trías (director)

Pedro Usabiaga (comissari d’art)

Jurat Focus Àsia – Anima’t

Annete Trumel (directora de càsting)

JR Youyng (productor)

Mirito Torreiro (programador)

Jurat Brigadoon

Paco Plaza (director)

Àlex Blasco (programador)

Anna Bogutskaya (productora)

Jurat de la crítica

Mercè Coll (crítica)

José Luis Llosa (crític)

Guillem F. Marí (crític)

Jurat Cocoon

Javier Olivares (director)

Jaume Balagueró (director)

Miguel Ángel Ruiz (programador)

Jurat Carnet Jove

Xavier Mogrovejo Acosta

Laia Puig Fontrodona

Maria Montserrat Morales Sanchez

Tanit Fernandez Ciria

Alejandro Hinojosa Moscoso

ALTRES CONVIDATS:

Dario Argento (director)

Lamberto Bava (director)

William Lustig (director)

Carlos Vermut (director)

En aquest enllaç pots consultar tot el llistat de pel·lícules que es projectaran al festival.

Comentaris