Costers del Sió posa Lleida al mapa mundial de la Garnatxa

Costers del Sió premi Grenaches du Monde interior
photo_camera Grenaches du Monde otorga dos medalles d'Or i dues de Plata al celler lleidatà

El reconegut concurs internacional Grenaches du Monde ha premiat l'aposta del Celler Costers del Sió (DO Costers del Segre) per aquesta varietat i ha otorgat en la categoria d'Ensamblatge, dues medalles d'Or als vins Finca Siós 2015 i els Siós Cau del Gat 2015; així com altres dues de Plata pels Bosc Silvestre 2015 i Celeistia Aire 2015. Juan Porcioles, propietari i responsable comercial del celler, es manifesta molt satisfet i il·lussionat per aquest reconeixements ara que surten al mercat molts d'aquest vins. Un premi que també possa en el mapa de la Garnatxas a Lleida. Per la seva banda, José Maria Porcioles, també propietari i responsable agrícola de Costers del Sió aprofita per anunciar que en breu incrementarem les parceles de garnatxa amb nous implants. Terra Alta va acollir el Granaches du Munde els dies 13 i 14 d’Abril.

Costers del Sió ha apostat el darrers anys per la Garnatxa com a varietat autòctona. Durant la pasada campanya va duplicar la seva vinya d'aquesta varietat passant de les cinc hectàrees a més de 10; així com ha replantejat nous cupatges que donen un major protagonisme a aquest raïm

El celler de Balaguer, propietat de la família Porcioles, comptava des del seu origen amb cinc hectàrees d'aquesta varietat plantades el 1998 i 1999. Durant la ampanya 2017, hem plantat 2,5 hectàrees de varietat negra en una nova parcel·la; i hem empeltat altres 2,8 hectàrees de garnatxa blanca en les parcel·les on tenim les nostres varietats blanques, Pla de Lladoner i El Molí. Amb aquest increment ja superem les deu hectàrees de Garnatxa, explica José María Porcioles, responsable de la producció agrícola.

La finca del Celler Costers del Sió, de més de 700 hectàrees, propietat de la família Porcioles-Buixó i que hereta les antigues quadres i reserva de caça dels Comtes d'Urgell, constitueix un projecte integral amb un perfecte equilibri ecològic que combina la vinya amb altres cultius com oliveres i cereals

Una altra decisió estratègica vers a aquesta varietat autòctona ha estat la reformulació de nous cupatges com és el cas del Cau del Gat que des de l'anyada 2015 (30.000 ampolles), que surt al mercat aquesta primavera, amb el reconeixement del Granaches du Monde, deprès de prop d'un any en fusta i set mesos d'ampolla, té un 70% de Garnatxa, i un 30 per cent d'Ull de Llebre i Syrah. Fins llavors, la garnatxa representava un 15% del total d'aquest vi. Un canvi similar ha registrat el Bosc Silvestre 2015, també guardonat, que ja compta amb un 70% de Garnatxa i un 30% d'Ull de Llebre, aproximadament; mentre que fins a l'anyada 2014 les proporcions eren a la inversa. Mentre que el vi Celistia Aire 2015 compta amb un 70% Garnatxa i un 30% Syrah. Des del punt de vista de l'exportació, quan parles d'un vi català, aragonès o de la resta d'Espanya, i parles de Garnatxa, és una varietat que t'obre portes diu Juan Porcioles, el germà responsable de les vendes del celler.

La varietat Garnatxa també és protagonista al Finca Siós, el vi de trull que Costers del Siós elabora amb aquesta varietat en un 75% i un 255 de Syrah. També està present al seu vi de referència Alto Siós, on la Garnatxa acompanya en un 15% a les varietats Syrah (60%) i Ull de Llebre (30%). La Garnatxa sempre n'ha donat un perfil més afruitat i floral. El color també és més viu que en altres zones i podríem dir que està molt bé aclimatada en la nostra àrea, diu Valvanera Martínez de Toda, enòloga de Costers del Sió.

Comentaris