Les curses i marxes de muntanya disposen ja d'un codi de bones pràctiques

De les 2.000 curses celebrades a l’Estat espanyol l’any 2016, el 46% van transcórrer per Catalunya, la meitat de les quals en espais naturals protegits

Govern
photo_camera Montserrat Barniol i Ferran Miralles, en la presentació d'aquest divendres

Les curses i marxes de muntanya disposen ja d'un codi de bones pràctiques. El document és un instrument per a la millora de l'organització d'aquests esdeveniments, garantint-ne la compatibilitat amb la conservació del medi natural.

El codi, impulsat per la Fundació del Món Rural i el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya, s'ha desenvolupat de manera participativa a través d'un ampli grup de treball amb els principals actors relacionats amb l'organització i celebració de les curses i marxes de muntanya.

Les curses de muntanya són una activitat en alça. Des de l’any 2000, no han parat de créixer de manera exponencial, en nombre i en participants. Segons un estudi d’INEFC Lleida, de les 2.000 curses celebrades a l’Estat espanyol l’any 2016, el 46% van transcórrer per Catalunya, la meitat de les quals ens espais naturals protegits.

El director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural, Ferran Miralles, i la directora general d’Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi, Montserrat Barniol, han estat aquest divendres els encarregats de presentar el nou document. Durant l'acte s'ha posat de manifest que el codi respon a la necessitat d’arribar a un consens per realitzar curses i marxes de la manera més sostenible possible, reduint els possibles impactes negatius que puguin provocar, com el soroll, l’augment de les deixalles, els marcatges, l’erosió i la compactació del sòl, la trepitjada de flora, el desplaçament de la fauna, el fracàs reproductiu d’espècies protegides, o el conflicte amb altres usuaris dels senders.

El document també vol aprofitar els beneficis que generen les curses, associats a la difusió i la promoció del territori, el foment de l’esport o la possible contribució a la desestacionalització de les activitats a la muntanya.

Comentaris