Les esglésies de Mollerussa i el tren de la sucrera motius de la Jornada de Patrimoni

La jornada va permetre conèixer l'antiga línia de tren que anava de Mollerussa a Balaguer, que transportava la remolatxa a la Sucrera de Menàrguens.

Els participants van visitar l'estació del Palau d'Anglesola que encara es conserva.
photo_camera Els participants van visitar l'estació del Palau d'Anglesola que encara es conserva.

Una visita a les estacions, que encara es conserven, de l'antiga línia del tren de la sucrera entre Balaguer i Mollerussa, va ser el punt de partida de la Jornada de Patrimoni, que va organitzar el Centre de Recerques del Pla d'Urgell Mascançà. Un acte que va coincidir amb la Mostra d'Entitats de Mollerussa, per la qual cosa els organitzadors, l'associació Amic, la va incloure en el programa d'actes.

Al 1899, l'empresari Manuel Bertrand, després de viatjar per tot el país, va ubicar una sucrera al poble de Menàrguens, un punt estratègic per a tractar la remolatxa i fer-ne sucre; amb abundància d’aigua proveïda de la séquia del Cup, necessària per al procés, i la proximitat de les planes fèrtils del Pla d’Urgell, regades pel canal que porta el mateix nom i que produirien la matèria primera. L’únic problema era el transport que es va solucionar amb la construcció del tren petit, de via estreta, amb tots els seus accessoris. Mollerussa estava dins de la xarxa de trens de via ampla i això assegurava una comunicació més estable amb la resta de la península. El trenet era del tot necessari, tant per a rebre la remolatxa que es conrearia a la comarca com per a expedir el sucre cap a províncies.

A la tarda la visita es va dedicar a la capella de Sant Isidori, i la parròquia de Sant Jaume de Mollerussa, en la que els participants van poder conèixer les influències renaixentistes italianes en l’arquitectura de l’església, així com els detalls sobre l’escultura de Sant Isidor de Quios del 1500 a la capella del mateix nom, que es troba a la plaça Major de la capital del Pla d'Urgell.

La visita va estar guiada pels experts en Història de l'Art, Joan Yeguas, i Maria Garganté, Centre de Recerques del Pla d'Urgell Mascançà.

Comentaris
Més a Comarca