Opinió

Rectificar és de savis

Durant  aquests darrers mesos ens hem mantingut a l’expectativa, amb una actitud silenciosa cap a la ciutadania, no cap a la comunitat educativa de l’Institut, per no interferir en les decisions familiars sobre la preinscripció a l’ESO.

És pública i notòria la falta de sensibilitat tant de l’Ajuntament de Mollerussa com dels Serveis Territorials d’Ensenyament a Lleida a l’hora d’acordar la creació d’un nou Institut a la comarca i d’on ubicar-lo. Malgrat els nostres representants polítics i orgànics s’omplen la boca de conceptes com comunitat educativa, participació, decisions col·legiades,... s’ha pres una decisió de manera totalment unilateral, des de l’esfera política i en clau política. Ni s’ha consultat els alcaldes, ni les direccions dels centres educatius, ni les AMPA’s, ni el Consell Escolar Municipal, que és competent per ser consultat a l'hora de determinar l'emplaçament, construcció, renovació dels centres públics (Art. 4). Tot i que la situació de l’escolarització a Mollerussa era més que previsible de fa molt temps, s’ha deixat tot per l’últim moment, amb presses i sense valorar altres opcions o, si més no, sense valorar-les col·lectivament amb tots els agents afectats.

Si fem una anàlisi de les dades dels darrers cursos constatem que l’excés de demanda als centres públics es produïa per una davallada de sol·licituds en l’escola concertada però també constatem que els dos darrers cursos aquesta recuperava la confiança de les famílies. També podem observar que l’increment d’alumnat es produeix a les escoles del Pla adscrites a l’Institut La Serra, que hauria de consolidar cinc línies, opció inviable sense una significativa ampliació del centre.  En aquest sentit, el nou Institut hauria d’acollir un línia de l’INS La Serra, que passaria a 4 i una de l’INS Terres de Ponent, que passaria a 3. En canvi, la proposta definitiva del Departament  per a 1r d’ESO per al curs 2018-19, són 3 línies al primer centre i 4 al segon, amb la qual cosa l’impacte més fort el rep La Serra. I mantá aquesta proposta fins el 2026-27, malgrat l'alumnat adscrit confirma 4 línies a La Serra i 3 al Terres de Ponent. Però no anem tan enllá. Amb les dades reals d'enguany observem que l'INS La Serra té 18 sol·licituds que no podran ser ateses i, en canvi, l'INS Terres de Ponent té 27 vacants (tota la línia!). El Departament no ha sabut argumentar per què malgrat aquests dades es manté la proposta inicial. A l’Institut Mollerussa IV s'han presentat 44 sol·licituds. És, doncs, necessària la construcció apressada d’aquest tercer Institut?

Si la intenció dels SSTT d’empetitir l’INS La Serra es manté, aquest centre no podrà garantir els propers cursos una plaça escolar per a tots els alumnes matriculats a 6è de Primària a les escoles adscrites. Fet que no s’havia produït mai. Òbviament, com afirma el Director dels SSTT cal preveure que les famílies facin l’opció dels centres concertats a Mollerussa, a Les Borges Blanques i a Lleida, i algunes, com ja comencem a constatar, a centres públics de Lleida. A més a més, condemna el centre a ràtios altíssimes (legals sí, però altíssimes i per damunt dels altres centres de Mollerussa i rodalies): 30-33 alumnes per aula, en espais dissenyats en un moment que es planificaven ràtios de 25 alumnes a Secundària i 20 a Primària. Però al nostre país, preferim tenir molta gent a les aules, suprimint grups, que tenir més grups amb menys alumnes, com si la qualitat dels processos d’aprenentatge vingués de la massificació en lloc de l’atenció personalitzada de l’alumne. També es limita a l'extrem el dret de les famílies a escollir el centre per als seus fills. L'actuació del Departament bloqueja el sistema i no deixa escletxa perquè les famílies puguin escollir un centre que no sigui el seu de referència, excepte si opten per la concertada o fora vila.

L’increment d’alumnat a Secundària a la nostra comarca és previsible per als propers 9 anys. Al primer, de moment, ja no es compleixen les previsions.  Des del Departament, s’al·lega per a la disminució de grups a La Serra, unes aules prefabricades instal·lades a finals de 2017 i unes obres només emparaulades a l’INS Terres de Ponent. Més enllà de la remodelació global-reforma-ampliació que necessita aquest edifici, l’increment d’alumnat provenia de la creació de l’Escola Les Arrels, ara adscrita a un altre centre. Desconec els números però es fàcil pensar que, si ja s’han invertit molts diners en aules prefabricades i es vol ampliar l’INS Terres de Ponent, i ,a més a més, ara cal comprar terrenys per al nou Institut, adequar el terreny, fer-hi les instal·lacions, instal·lar-hi aules prefabricades o construir un edifici, surt a compte ampliar l’INS La Serra, opció ja prevista en el moment de la seva construcció, en terrenys que ja són del mateix Departament d’Ensenyament i on es produeix la demanda. Haurem d’esperar al balanç final d’aquí quatre anys, si es fa públic.

En definitiva, de vegades, somio que el nostre país està gestionat per persones que tenen la valentia i la humilitat d’adreçar-se a la ciutadania i reconèixer que havien fet unes previsions d’acord amb unes dades determinades, però que aquestes previsions de moment no s’estan complint i, per tant, perquè és de savis rectificar, tornen al punt de sortida i refan el projecte. I no passa res. Potser així no tindríem tants aeroports plens d’escabarats.

Comentaris