Unió de Pagesos apunta una reducció de fins a un 15% en la collita de blat i ordi

El sindicat lamenta que a més a més és la tercera campanya consecutiva que registren pèrdues amb uns preus que no arriben a sufragar els costos de producció

unio pagesos acn 2 interior
photo_camera Màquina recol·lectora segant el blat d'una finca de regadiu a Mollerussa, el 30 de juny / Foto: Oriol Bosch

Unió de Pagesos (UP) ha anunciat aquest divendres pèrdues en la collita de blat i ordi de fins a un 15% a tot Catalunya. Segons el responsable nacional dels conreus herbacis del sindicat, Santiago Caudevilla, la davallada ''és encara més greu'' en segons quins cultius com els pèsols, les veces i els erbs amb reducció d'entre un 30 i un 80%. El motiu d'aquesta collita a la baixa es deu principalment a les gelades tardanes i també a la prematura arribada de la calor. Caudevilla també ha lamentat que el sector registra el tercer any consecutiu amb pèrdues pels preus que no arriben a sufragar els costos de producció. En blat i ordi, els pagesos perceben entre 26 i 20 euros menys per tona si volguessin ''fer les paus'' amb el que han invertit en la collita.

Malgrat que els registres de rendiment són variables en funció de la data de sembra, la varietat i la ubicació de la parcel·la, la majoria de conreus de les comarques cerealistes han patit pèrdues a causa de les altes temperatures d'aquest darrer hivern. Per contra, els conreus de Ponent, la Catalunya Central i els Vallesos han acusat el fred i les gelades, mentre que els de Girona han patit els efectes de la sequera. Pla mig del responsable d'herbacis d'UP, Santiago Caudevilla, en roda de premsa el 14 de juliol de 2017. (Horitzontal)

Així, UP calcula que la collita de blat, que ha patit la gelada i la calor de maig, es reduirà fins a un 13% respecte de la darrera mitjana registrada (2014-2016). A les Terres de l'Ebre es poden registrar pèrdues de fins a més d'un 50% (fins a un 63% a Ribera d'Ebre i un 50% al Montsià i la Terra Alta). A les comarques de la Segarra i l'Urgell, la minva se situa en un 30%.

La collita d'ordi, també afectada per la gelada, podria arribar a registrar descensos importants en algunes comarques de Lleida i Girona (un 62% al Pallars Sobirà i un 59% al Ripollès). S'espera, en canvi, una collita a l'alça de la colza (en un 20%), probablement perquè la superfície de conreu s'ha duplicat des de l'any 2012. Aquestes són les dades globals, però hi ha excepcions específiques: a la comarca de la Segarra es preveu una disminució de la collita de colza per la mala implantació del conreu aquest darrer hivern. A més, els darrers anys hi ha hagut poques pluges als mesos d'agost i setembre i se n'ha sembrat menys.

Per tot plegat, el sindicat demana al Departament d'Agricultura que faci una valoració ràpida i acurada del rendiment dels conreus perquè els municipis que hagin detectat pèrdues superiors al 30% puguin optar a les indemnitzacions que els pertoquen per les inclemències climatològiques. 

Finalment, Santiago Caudevilla també ha alertat que és el tercer any consecutiu que els preus van a la baixa i ha posat com a exemple que el blat per panificar es paga a 199 euros la tona quan el preu òptim és de 225 euros; el blat per pinso a 192 euros la tona amb un preu òptim de 212 euros; i l'ordi a 170 euros la tona, amb un preu òptim de 190 euros. Caudevilla ha remarcat que amb aquestes xifres no poden fer front als costos de producció. Un dels motius principals d'aquesta situació és que el 70% del cereal que es consumeix al país s'ha d'importar perquè aquí no hi ha suficient producció. 

Comentaris