19:05h. Diumenge, 18 Març de 2018

No permetem que es normalitzi que el PP governa a Catalunya. El partit amb més casos de corrupció a Europa, i que té una representació simbòlica al nostre país, és qui està prenent les decisions des del mes d’octubre. Amb l’aplicació de l’article 155, gràcies a la complicitat de PSOE-PSC i Ciudadanos, no només s’està afectant el funcionament del Govern legítimament escollit pel poble, sinó que ens està afectant el dia a dia.

L’informe de danys de servidorsCAT ha posat damunt la taula les greus afectacions, no només pel cessament del nostre govern, la usurpació de les institucions i la paralització de decisions estratègiques de país, sinó també la paralització del finançament que en molts casos ja estava concedit.

En l’àmbit de la salut, després del cessament del conseller i de vuit càrrecs eventuals del Departament de Salut, s’ha paralitzat el repartiment dels 13 milions d’euros addicionals per als centres d’atenció primària més vulnerables, els 16,9 milions per a reforçar el Pla integral d’Urgències a Catalunya o els 100 milions addicionals per al pla director de Salut Mental. També han decaigut el projecte de llei de creació de l’Agència de Salut Pública de Catalunya i i en l’àmbit de la recerca, s’ha alterat el funcionament de projectes de recerca estratègics en els què hi participa el Departament i  s’han paralitzat o retardat subvencions. I les bases del decret propi sobre prescripció infermera, molt més ambiciós que el decret del ministeri, i que ens dotava de seguretat jurídica també n’està afectat.

La fiscalització econòmica de totes les activitats fa que ens trobem amb situacions inversemblants i altament improductives, com haver de tenir molts treballadors posant per escrit que el paper de wàter, les sondes o els medicaments de l’hospital no són per a fer la independència (més de 23.000 declaracions responsables fetes). Fins i tot, per a poder reunir els òrgans de govern del CatSalut cal l’autorització dels punts a tractar per part del ministeri.

A Lleida, el 155 ens afecta en tot l’esmentat, i és especialment greu la paralització de subvencions ja compromeses al tercer sector, les persones amb risc d’exclusió social i els joves, que afecten el normal funcionament d’algunes associacions i també el sou d’algunes de les persones que tenen contractades.

I la cultura, l’educació, i tots els àmbits se’n veuen afectats pel 155. No costa gaire recordar el fatídic 12 de desembre al Museu de Lleida, i la indefensió jurídica de les obres o la paralització del Pla d’actuacions en fosses de desapareguts durant la Guerra Civil i la dictadura franquista.

I si no han aconseguit afectar la prestació dels serveis, és perquè una vegada més els/les professionals del sector s’hi han sobreposat, i han actuat amb molta més responsabilitat de la que se li pressuposa a qui ha de prendre les decisions.

O fem efectiva entre tots la República i la defensem de l’usurpador, o seguirem veient com el 155 va arrelant en totes les decisions i s’instaura a les nostres institucions i segueix present al nostre dia a dia.