Opinió

Vostè no tenia raó, senyor alcalde!

Ara fa justament un mes, aquest periodista va publicar una notícia com a conseqüència de les trucades que diverses persones del Pla d'Urgell havien fet a la redacció de Territoris.cat interessant-se per la data en què el Centre de Distribució d'Aliments del Pla d'Urgell començaria de facilitar aliments frescos

Ara fa justament un mes, aquest periodista va publicar una notícia com a conseqüència de les trucades que diverses persones del Pla d'Urgell havien fet a la redacció de Territoris.cat interessant-se per la data en què el Centre de Distribució d'Aliments del Pla d'Urgell començaria de facilitar aliments frescos. Aquesta consulta venia motivada per les notícies publicades en diferents mitjans que anunciaven l’imminent posada en funcionament d'aquest servei a la comarca.

A partir d'aquí va començar la recerca periodística. En primer lloc, als Serveis Socials del Consell Comarcal, ens que gestiona la distribució d'aliments, i la responsable em van posar al corrent i va afirmar que ho tenien tot preparat per posar en funcionament el servei, però que un problema tècnic els impedia fer-ho, sense especificar quin. Les indagacions van continuar buscant altres fonts fins a esbrinar que el problema era la instal·lació elèctrica, que no suportava la potència elèctrica que demanaven els equips de refrigeració.

Amb les dades recollides vaig publicar la notícia al diari La Mañana i al digital Territoris.cat explicant la situació. La informació en cap moment pretenia buscar culpables, senzillament explicar que 1.753 persones del Pla d'Urgell no tindrien la possibilitat d'accedir a aliments frescos, verdures, peix o carn a causa d'una deficiència elèctrica de les instal·lacions del Centre de Distribució d'Aliments.

Per a aquest periodista, el fet que aquesta quantitat de famílies del Pla d'Urgell haguessin d'acudir al centre ja era suficientment preocupant, i més que el que ho impedia era una deficiència que en un principi no havia d'existir, ja que la Diputació de Lleida hi va dipositar una quantitat generosa de diners per tal de fer front a aquesta situació social.

L'obra del Centre la va supervisar l'Ajuntament de Mollerussa; d'una banda perquè l'edifici el va cedir l'ens local i, per altra, com a capital de la comarca, vull creure. I la constatació d'aquesta responsabilitat va ser que a partir de la publicació de la notícia aquest periodista va començar a rebre trucades que el tractaven de mentider i de sensacionalista. Però el més greu és que l'alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, al marge d'assegurar-me que el Centre funcionava correctament, va posar en dubte la veracitat de les meves fonts.

Al cap d'uns dies, encara cuejava el tema, i fins i tot el personal de l'Ajuntament dubtava que les meves afirmacions fossin certes. Em vaig interessar a saber si en realitat s'havia pres alguna mesura al respecte, i des del consistori va continuar traient importància al fet i afirmant que tot estava controlat.

En realitat no estava res controlat, perquè fonts del centre, dues setmanes més tard, a causa de les altes temperatures, van posar en funcionament l'aire condicionat i va tornar a saltar la protecció elèctrica de la xarxa.

Justament un mes més tard de la publicació de la notícia, responsables del Consell Comarcal i de l'Ajuntament van fer una visita al Centre per comprovar si realment existien les deficiències i van constatar que la xarxa elèctrica no aguantava la càrrega de la majoria dels equipaments que s'hi havien instal·lat.

Amb aquesta constatació, hom creu que d'ençà que es va publicar la notícia ningú de l'Ajuntament, en principi responsable de l'obra, va comprovar la veracitat de la meva afirmació, ni tan sols per curiositat, o també podria pensar que al final són poc més d'un miler de persones de la comarca que tenien una necessitat urgent d'accedir a una dieta més equilibrada, perquè no en tenen altra, i aquesta xifra no devia ser suficientment representativa en els censos electorals.

Reitero que no tenia cap pretensió de buscar culpables, tan sols esperava solucions a una realitat evident de la nostra comarca: que més de 350 famílies tenen dificultats per poder accedir a una alimentació digna. I això sí que és veritat, senyor alcalde!

Comentaris