Opinió

Dia Internacional de les Dones per la Pau i el Desarmament

El 24 de maig es commemora el dia internacional de les Dones per la Pau i el Desarmament. Aquest dia va començar a celebrar-se el 1982, quan centenars de milers de dones es van organitzar contra les armes nuclears i la cursa d’armament.

El 24 de maig es recorda la tasca de milions de dones en la construcció de la pau i l’eradicació de la violència.

La presència de les dones en els exèrcits és molt minoritària; però, en canvi, són elles qui pateixen les pitjors conseqüències de les guerres. En els conflictes actuals, fins al 90% dels ferits són civils i d’aquests, la majoria són dones i nens.

En els conflictes armats, els atacs als drets humans de les dones, com ara l’assassinat, la violació, l’esclavitud sexual i l’embaràs força, s’utilitzen com a arma de guerra. S’han produït avenços importants pel fet de qualificar aquests atacs com a crims de guerra i contra la humanitat, però aquests avenços són insuficients i no impedeixen que les dones presents en un conflicte bèl·lic continuïn patint aquests tipus de violència.

Enfront aquestes situacions i dades esgarrifoses, moltes dones i col·lectius, en diferents llocs del món, treballen incansablement per la pau i el desarmament de les seves comunitats i països. Hi ha molts projectes on les dones treballen per la pau al món. Per exemple, el programa “1325 dones teixint la pau” de la Fundació Cultura de Pau, un programa de sensibilització, educació i comunicació sobre el paper de les dones en la construcció de la pau; i que es recolza amb la resolució 1325 de Nacions Unides sobre Dona, Pau i Seguretat. També les diferents campanyes de la FundiPau promovent activament una Cultura de Pau. I els diferents programes internacionals com la Campanya Internacional per Aturar les Violacions i la Violència de Gènere en els conflictes o la campanya de la “Cinta Blanca” que des de 1991 treballa per posar fi a la violència contra les dones.

Malgrat la feina i tasca que duen a terme moltes dones en el treball de la pau, només 15 dones han estat guardonades amb el Premi Nobel de la Pau.

Actualment, estem vivint com milers de persones fugen dels seus països pels conflictes armats i guerres, dels quals moltes són dones i nens. Aquest drama humà, especialment en motiu de la Guerra a Síria o del que es viu al Mediterrani, demostra que calen mesures urgents per atendre als/les refugiats/des i cal denunciar l’actitud vergonyosa i miserable dels governants europeus i mundials de no posar-hi remei i de no complir amb els compromisos que els estats membres de la UE van assolir.

També és del tot indignant, la despesa militar i compra d’armament que molts Estats duen a terme i any rere any aquesta despesa augmenta enfront a les regressions que pateixen les despeses socials; un clar exemple, és l’Estat espanyol, on en els seus pressupostos la despesa militar dels dos últims anys ha augmentat un 46%.

Per molts motius, lamentablement, cal que continuem celebrant dies com el 24 de maig. Per denunciar totes les injustícies i barbaritats que existeixen i pateixen moltes dones; i reclamar la Pau i el Desarmament. Amb l’esperança que en un futur no massa llunyà puguem viure en un món sense guerres, violències i en plena Pau.

Comentaris