Opinió

La floració de l'arbre fruiter, un esclat per als sentits

Crec poder afirmar sense caure en l'exageració que contemplar la flor de l'arbre fruiter és una de les experiències visuals més impactants que conec.

Crec poder afirmar sense caure en l'exageració que contemplar la flor de l'arbre fruiter és una de les experiències visuals més impactants que conec. Tot i tenir el privilegi de poder assistir-hi cada any, no hi ha vegada que aquest esclat rosat no em deixi captivada. Surts de casa, t'allunyes escassos metres del poble i quan aixeques el cap tens a davant teu un autèntic oceà d'arbres arrenglerats que es perden en l'horitzó, un harmònic i lluminós mosaic de dolces tonalitats només interromput pel to terrós dels camins que hi circulen. Tot un espectacle per als sentits que només dura unes setmanes i que sempre et deixa ganes de més.  

Hi ha qui només coneix de la fruita el producte últim, és a dir, el nutrutiu i saludable aliment que tenim per costum ingerir al final dels nostres àpats. No obstant, el món de la fruita és tota una forma de vida. Un poble fruiter és un poble que dorm, menja i respira al ritme que marca la fruita; un poble que riu i plora al dictat de la meteorologia i les collites; un poble en permanent estat d'alerta i expectació; un poble en què, durant un temps, fins i tot l'aire té un olor lleugerament ensucrat. Es tracta d'una realitat sovint desconeguda en tots aquells indrets aliens al cultiu de la fruita, tot i oferir experiències visuals i sensitives que, un cop viscudes, queden gravades en la memòria.  

És per això que des del municipi d'Aitona ens vam proposar fa alguns anys donar a conèixer tot allò que envolta el món de la fruita, des del paisatge de l'arbre fruiter fins al procés de recol·lecció i tractament de la fruita dolça. I aquest mateix cap de setmana marca l'inici d'una de les activitats que sens dubte proporciona un major plaer per als sentits: la visita dels camps en flor. En qüestió de pocs dies les àmplies extensions aitonenques, ara nues, es vestiran completament de rosa i lluiran les seves millors gales, oferint al passejant les genuïnes i delicioses escenes que tan bé ha sabut retratar el film Segon Origen.  

Des de l'Ajuntament d'Aitona convidem a totes les persones amants del paisatge i la natura a deixar-se seduir i endolcir per la meravellosa estampa de l'arbre florit. Es tracta de tot un regal per als sentits que, de ben segur, no deixarà ningú indiferent i imprimirà la seva empremta en el record de tot aquell que s'hi endinsi. 

Comentaris