El 71% dels periodistes de Ponent reconeix pressions en l'exercici de la seva professió

Les institucions públiques i els partits polítics són els que més pressionen el col·lectiu, segons una enquesta sobre l'estat de la professió a Lleida feta pel Grup de Periodistes Ramon Barnils

Periodistes lleida
photo_camera Imatge d'arxiu d'un acte a la seu del Col·legi de Periodistes a Lleida

Una enquesta del Grup de Periodistes Ramon Barnils feta a periodistes que treballen a les comarques de Ponent revela que un 71% dels enquestats han rebut pressions a la seva feina, la majoria de les quals amb la intenció de canviar l'enfocament d'una notícia (24%), afavorir algun tema, persona o institució (24%) o no tocar certs temes o persones (21%).

En aquest sentit, els àmbits d'on provenen més pressions són les institucions públiques i els partits polítics, ja sigui directament de la font, ja sigui a través dels respectius gabinets de premsa. En conjunt, aquests dos àmbits sumen el 47,5% de les pressions fetes a periodistes. També es donen casos de periodistes de gabinets que han rebut pressions dels seus caps per haver volgut prioritzar l'ètica professional als interessos corporatius.

Dos de cada tres periodistes afectats acaten les pressions totalment, un 21%, o parcialment, el 45%

Segons l'enquesta, dos de cada tres periodistes que han rebut pressions les han acatat, totalment (21%) o parcialment (45%). Cal destacar, però, que entre els que no n'han fet cas (29%), la gran majoria (78%) no han patit cap tipus de represàlia, la qual cosa evidencia l'existència d'espais d'independència i llibertat professionals però també el pes generalitzat de la por, que juga a favor de l'autocensura.

El sondeig ha comptat amb el suport de la delegació de Lleida del Col·legi de Periodistes de Catalunya i ha rebut un total de 87 respostes.

Comentaris