18.07.2018 |
Territoris.cat

Les obres d'art del Museu de Lleida ja son al Monestir de Vilanova de Sixena

Carregament a un camió de les obres de Sixena amb mitjans de comunicació i gent protestant
Carregament a un camió de les obres de Sixena amb mitjans de comunicació i gent protestant
Les obres d'art del Museu de Lleida ja son al Monestir de Vilanova de Sixena

La comitiva aragonesa ha sortit passades les 14 hores del Museu de Lleida carregada amb les obres d'art en litigi per traslladar-les al Monestir de Vilanova de Sixena. Una desena de vehicles de la Guàrdia Civil s'ha personat al Museu de Lleida de matinada acompanyada per tècnics aragonesos. El dispositiu ha arribat amb una furgoneta i un camió, on s'han carregat les caixes necessàries per fer el trasllat. Els Mossos d'Esquadra han blindat durant hores l'entorn del museu per impedir l'entrada de persones que s'han concentrat a les portes amb crits de lladres i contra l'alcalde de Lleida, Àngel Ros.

El termini marcat pel jutge d'Osca per executar el trasllat dels bens de Sixena que es trobaven al Museu de Lleida expirava aquesta propera mitjanit, una resolució que ha acatat el ministre de Cultura, Íñigo Méndez de Vigo, actuant com a conseller de Cultura en aplicació del 155 

Amb tot, el govern d'Aragó ha denunciat que falta una de les 44 peces de Sixena i que algunes estan "molt deteriorades". La peça que falta es trobaria en dependències del bisbat i serà retornada properament.

foto_3292227S'ha complert el guió que marca la providència judicial coneguda dijous passat i un fort dispositiu policial acompanyat per tècnics aragonesos, una furgoneta i un camió s'ha endut les 44 peces d'art de Sixena que estaven al Museu de Lleida. 

Després de més de deu hores dins l'equipament, el camió ha sortit direcció el Monestir de Sixena cap a les 14h del migdia, enmig de crits dels centenars de manifestants que s'hi ha congregat durant tot el matí i que han protagonitzat moments de tensió amb la policia. 

L'operació ha començat de matinada, quan tècnics del govern aragonès i la Guàrdia Civil han arribat al Museu amb les caixes per traslladar les obres. El procés per embalar ha estat llarg i meticulós, ja que moltes de les obres es troben en un estat d'extrema debilitat. 

Una vegada el camió ha sortit de davant del Museu, els treballadors de l'equipament han sortit a saludar els concentrats visiblement emocionats i han entonat 'Els segadors'. Durant tot el dia, diversos carrers del centre de Lleida han estat tallats al trànsit per la policia, que custodiava l'equipament cultural

El govern de l'Aragó ha assegurat des de fa setmanes que es troba preparat per traslladar les 44 peces i portar-les al seu nou destí amb garanties. Amb tot, els museus catalans s'han posicionat en contra i han qüestionat que es faci en condicions òptimes per a la seguretat dels bens

D'aquesta manera, aquest dilluns s'ha repetit la imatge que ja es va viure el 26 de juliol del 2016, quan van arribar al monestir de Sixena les 53 obres que es conservaven als magatzem del Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) de Barcelona, un compliment parcial d'una resolució judicial que obligava a fer el trasllat també de les de l'equipament lleidatà, catalogades i protegides per la Llei de Patrimoni. Uns béns, els del MNAC, amb menys valor artístic i històric que les 44 que es van dipositar a Lleida. El Museu Nacional encara exhibeix les pintures murals del monestir però també hi ha resolucions judicials que ordenen el seu trasllat a Sixena.

Des de primera hora del matí, s'ha convocat la ciutadania a través de les xarxes a fer "un cafè" davant del Museu, iniciativa secundada per la CUP. Aquest diumenge al vespre, però, desenes de persones ja s'han concentrat davant l'equipament contra el que consideren un "espoli de l'Estat al Museu de Lleida", i s'han emplaçat a defensar-lo aquest dilluns a primera hora del matí. 

Operaris descarregant al monestir de Sixena les caixes amb les peces d'art procedents del Museu de Lleida. Imatge de l'11 de desembre del 2017. (Horitzontal)El conflicte per l'art en litigi ve de llarg, però es va accelerar quan dijous passat, el titular del jutjat d'instrucció número 1 d'Osca va signar una providència per autoritzar la Guàrdia Civil a entrar al Museu de Lleida "fins i tot" per "la força" per endur-se les 44 obres d'art del monestir de Sixena dipositades en aquest espai. El text dona permís tant a la Guàrdia Civil com a la resta de cossos de seguretat que aquesta consideri oportú com a Policia Judicial perquè accedeixin al recinte museístic a partir ja d'aquesta passada mitjanit.

El jutge, doncs, va tirar endavant amb l'ordre de retirada de les obres d'art abans de resoldre el recurs interposat pel Departament de Cultura, ara en mans del Ministeri homòleg en virtut de l'aplicació de l'article 155, que demanava aturar la mesura. També l'alcalde de Lleida, Àngel Ros, va presentar un recurs de súplica a l'Audiència d'Osca contra el trasllat de les 44 obres.

Anteriorment la Generalitat no va recórrer la providència del jutjat número 1 d'Osca del 15 de novembre en què es requeria al Ministre de Cultura, Íñigo Méndez de Vigo, que donés compliment a les resolucions judicials provisionals i lliurés a l'Aragó les 44 obres d'art en litigi.

Des de l'Aragó, les institucions, l'església i la societat civil organitzada a través de la plataforma 'Sijena Si' esperen que el "retorn" de les obres del monestir sigui el "primer pas", i partir d'aquí segueixin el mateix camí les més de cent peces d'art sacre de parròquies de la Franja que són a Lleida i que reclamen el bisbat de Barbastre-Montsó i els ajuntaments de Berbegal, El Tormillo i Peralta de Alcofea. Litigis que fa més de dues dècades que duren amb sentències vaticanes que donen la raó a la part aragonesa.

Comentarios