Els artesans agroalimentaris del Pirineu refunden la seva associació

Sota el nom ‘Artesans Alimentaris del Pirineu’, l’entitat ha renovat la junta i «ha fet net econòmicament» per tal d’iniciar una nova etapa

Sant Llorenç
photo_camera Sant Llorenç

Els artesans agroalimentaris del Pirineu s’han organitzat per donar un nou impuls a l’associació que els aplega, per tal de revaloritzar la seva feina i diferenciar-la de la resta d’oferta alimentària. Sota el nom ‘Artesans Alimentaris del Pirineu’, l’entitat ha renovat la junta i «ha fet net econòmicament» per tal d’iniciar una nova etapa, segons ha explicat en nom de l’associació el cansalader de Bellver Antoni Vigo.

L’associació s’ha autoimposat uns criteris de qualitat que marquen els seus productes. Així, amb la prioritat d’«oferir un aliment d’alta qualitat avalat per tots», els formatges han de ser fets amb llet crua o pasteuritzada del ramat propi o del territori; les verdures i les herbes ecològiques han de ser conreades a casa; i els productes naturals com ara les melmelades tan sols han de ser de recol·lecció silvestre.

A partir d’aquests criteris, l’associació s’ha reimpulsat amb 19 membres de tot el Pirineu català. Antoni Vigo ha explicat que «ara formem l’associació formatgers, cansaladers, elaboradors de mel i melmelades i els de la vedella ecològica». L’expert cansalader ha explicat que l’entitat «s’havia d’actualitzar perquè hi havi empreses que ja no hi són i d’altres de noves que treballen molt bé i que s’hi han volgut incloure».

L’associació ha comptat amb la col·laboració de l’Institut de Desenvolupament de l’Alt Pirineu i l’Aran (IDAPA), que ha finançat una campanya de promoció que inclou l’edició de nova publicitat, que ja es pot trobar a les botigues del Pirineu, així com l’elaboració de bosses i la creació d’una pàgina a Internet.

Antoni Vigo ha remarcat a VIURE ALS PIRINEUS que l’objectiu de l’entitat és posar en valor «la feina del productor artesà, és a dir que som gent que ens ho fem tot i que no utilitzem cap producte químic, de manera que el que fem és completament natural». Vigo ha apuntat que a les fires hi ha molta gent que tan sols fa de venedor, de manera que el repte de l’associació és fer visible el valor afegit d’aquests productes artesans. En aquest sentit, els membres de l’entitat també estan estudiant l’organització d’una fira pròpia on el consumidor pugui trobar tots els productors del Pirineu, un fet que ja passa quasi amb la seva totalitat a la fira de Sant Llorenç que el mes d’agost se celebra a Bellver.

Els dinou elaboradors de l’associació són: Formatgeria Casa Mateu del Pallars Sobirà, Formatgeria Valette del Solsonès, Can Maia de la Garrotxa, Ple de Bo, Molí de Ger, El Tupí, Casa Jaume, Ecopyrene i Vall de Meranges de la Cerdanya, i Mel de la Serra del Boix del Berguedà, Formatge Baridà, Formatgeria Serrat Gros, Herboristeria Nogué, Melmelades Cal Casal, Formatgeria Mas d’Eroles, La Reula, Formatges l’Oliva, Castell-Llebre i Asana de l’Alt Urgell.

 

Miquel Spa, Bellver de Cerdanya

 

Comentaris