Espanyols per l'autodeterminació

Els mitjans catalans acostumen a fer-se ressò dels articles i editorials provocadores i a vegades amenaçadors dels mitjans agrupats sota la definició de la “caverna espanyola”.
photo_camera Imatge de la manifestació de l'Onze de Setembre a Barcelona.

L’estat d’opinió que creen, comprovat pels comentaris habituals en les edicions digitals o les xarxes socials han ajudat a difondre la imatge d’una població espanyola terriblement agressiva amb les reivindicacions catalanes.

I que aquesta sigui la corrent majoritària dins l’espectre mediàtic espanyol –al costat de posicions més subtils però igualment despectives com les de El País- no impedeix que també hi hagi espai per a un pensament molt més obert i comprensiu amb el dret a l’autodeterminació –la veu més mediàtica del qual seria probablement l’entrenador de la selecció de futbol Vicente del Bosque- que sovint és passat per alt als mitjans nacionals.

Sense pretendre fer un recorregut exhaustiu, aquests són alguns dels mitjans i periodistes –catalans o espanyols- que han explicat els arguments independentistes a l’audiència de l’Estat.

Un dels mitjans que amb més valentia ha donat espai a catalans –sobretot, però no només- per explicar les raons que fonamenten el dret a l’autodeterminació ha estat el diari Público, en gran part propietat de catalans, com també ho és La Razón. Encara que després del tancament de l’edició en paper, la seva secció d’opinió ha quedat pràcticament desmantellada, fa sols dos dies publicava, per exemple,  aquest article de Vicenç Navarro defensant el dret a decidir des d’un perspectiva d’esquerres.

Un altre dels digitals que més s’han mullat amb aquest tema ha estat el recentment creat ElDiario.es –que aixopluga moltes de les antigues signatures de Público.- El seu director, Ignacio Escolar, ha defensatpúblicament i en repetides ocasions el dret a l’autodeterminació i juntament amb el seu pare, Arsenio Escolar i director de 20 Minutos –un dels diaris espanyols amb una cobertura més equilibrada del sobiranisme,- és autor del llibre “La nación inventada, una historia diferente de Castilla” on desmuntenalguns dels tòpics històrics on es fonamenta l’actual unitat de l’Estat espanyol.

També alguns dels columnistes estrella de El diario.es, Isaac Rosa o Iñigo Sáenz, han escrit articles  en que si bé es demana als catalans que no s’independitzin, entenen “que ho vulguin fer”.

Però hi ha hagut més veus, lluny dels espais tradicionals de l’esquerra, la recentment creada versió espanyola del Huffington Post ha donat també espais importants per explicar, en castellà, el “problema català” o respostes a la manifestació de la passada Diada sorprenents, com la de “Envidio a Cataluña” de Javier Salvador al digital d’Almeria TelePrensa. Fin i tot El Mundo destaca avui un un dels seus blocs en que l’autor defensa –això sí, amb to agre- una separació amistosa entre Catalunya i Espanya, sense amenaces de boicot o vets a Europa.

Comentaris