Puigverd d'Agramunt i Juneda recuperen els antics safarejos públics com a patrimoni etnogràfic

La Diputació de Lleida, a través de l'Institut d’Estudis Ilerdencs, ha col·laborat en la recuperació d’aquests espais amb una inversió global de 86.500€

Safareig_Juneda_001_VR interior
photo_camera Imatge del safareig de Juneda recuperat

Un dels projectes més complexos i integradors que porten a terme els municipis de les comarques de Lleida és el de la recuperació de béns integrants del patrimoni històric, testimonis de temps passats que ens expliquen la seva història. 

És el que ha succeït amb els antics safarejos públics de Puigverd d’Agramunt i de Juneda, unes infraestructures que van quedar en desús fa dècades i que darrerament han estat recuperades, convertint-se en espais patrimonials singulars, d’interès natural i arquitectònic.

El safarejos públics són unes instal·lacions de pedra que gairebé existien a tots els pobles i viles i que estaven ubicades prop de punts d’aigua, aprofitant els rius, recs o fonts, en les quals les dones rentaven la roba de la família. Amb l’arribada d’aigua corrent a les cases i la posterior introducció de les rentadores, aquests espais públics han desaparegut dels municipis i, fins i tot, de la memòria col·lectiva.

La seva recuperació i difusió serveix per a servar memòria d’unes formes de vida pretèrites i, alhora, per recuperar uns espais públics d’indubtable interès etnogràfic, arquitectònic i natural.

La Diputació de Lleida, a través de la Fundació Pública Institut d’Estudis Ilerdencs i de les seves línies d’ajut, ha col·laborat en la recuperació d’aquests espais patrimonials amb una inversió global de 86.500€. 
 

Comentaris