Treball conjunt per evitar la desatenció sanitària a les terres de Lleida

A Catalunya sempre s’ha considerat que excloure les persones migrades en situació irregular podia generar un seriós problema en la sanitat pública i que, conseqüentment, es vetllaria sempre i en la mesura del possible l’atenció sanitària.

Reunió de les associacions amb el Delegat de Salut Josep Pifarré.
photo_camera Reunió de les associacions amb el Delegat de Salut Josep Pifarré.

La Comissió 3.4, integrada per la Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida, la Xarxa d’entitats Cristianes d’Acció Caritativa i Social de la Diòcesi de Lleida i laFederació Catalana de Voluntariat Social, va organitzar el passat dia 23 de maig una trobada amb el Director Territorial de Salut a Lleida i a l’Alt Pirineu i Aran, el Sr. Josep Pifarré Paradero, en motiu del seguiment de les mesures a la demarcació de Lleida del Real Decret Llei 16/2012, referent a l’accés a l’assistència sanitària de cobertura pública per a les persones que no tenen la condició d’assegurat o beneficiari del Sistema Nacional de Salut.

L’esmentada trobada que va reunir una vintena d’associacions solidàries, va consistir en una primera intervenció del Sr. Pifarré, en què va comentar l’actual situació pel que fa a l’accés a la Sanitat Pública de les persones migrades en situació no regularitzada; tot seguit, es va donar pas a un torn de paraules per expressar i compartir des de les Entitats la seva visió i, finalment, es van posar en comú les conclusions d’aquesta trobada així com la presa d’acords per als propers mesos.

En la intervenció del Sr. Pifarré es va fer palès que hi ha una llei espanyola que s’ha de complir; una llei que està, a més a més, condicionada per unes directrius europees. Això no obstant, el Sr. Pifarré va voler deixar molt clar que a Catalunya sempre s’ha considerat que excloure les persones migrades en situació irregular podia generar un seriós problema en la sanitat pública i que, conseqüentment, es vetllaria sempre i en la mesura del possible l’atenció sanitària. És per això que, precisament, demana també la col·laboració de les Entitats comunicant qualsevol incidència; així com, proposant millores que contribueixin a millorar el servei.

A partir de les intervencions que hi van haver de les pròpies Entitats i arran de les qüestions i dubtes que sorgiren com la propera afluència de temporers, els casos més específics de salut mental, la dificultat en la consecució dels empadronaments, la caducitat de les targetes sanitàries, el no poder fer front al pagament dels medicaments, el desconeixement per part de funcionaris de la pròpia administració de la nova normativa, etc... es va concloure que seria necessari fer un seguiment durant els propers sis mesos, essent que la Llei ha entrat en vigor recentment i no es poden quantificar encara casos concrets, i proposar una segona trobada, de cara aproximadament al mes d’octubre, per tornar a parlar-ne.

Entre les línies que es van acordar amb el ferm compromís, per part del Sr. Pifarré, de dur a terme la seva execució, cal destacar:

Rebre informació sobre la campanya de temporers que ja comença.

Propiciar una trobada més específica sobre els temes de salut mental.

Posar en comú les experiències i problemàtiques sorgides entre tècnics de sanitat i els tècnics de les organitzacions amb treball directe amb els usuaris/àries.

La trobada que s’impulsa des de la Comissió 3.4, dóna continuïtat al Manifest del 28 de maig de 2012 per una Sanitat Pública, Universal i Gratuïta treballant col·lectivament per minimitzar la desatenció sanitària a un mes de l’aplicació de les mesures a la demarcació de Lleida.

Qui és assegurat del CatSalut?

Comentaris