ACUDAM defensa a Barcelona, el dret a treballar de les persones discapacitades

Entre aquest col·lectiu s'hi trobaven 240 persones del Pla d'Urgell, treballadors, familiars, i tècnics del Centre Especial de Treball que l'Associació Comarcal Urgell d'Ajuda al Minusvàlid (ACUDAM) té a Vila-sana, als que també va acompanyar l'alcalde de Mollerussa i Diputat al Congrés Marc Solsona. L'alcalde de la capital del Pla d'Urgell qualificava "d'insensible i intolerable" aquesta reducció ja que amenaça el futur d'aquests llocs de treball.
photo_camera La concentració va tenir lloc a l'Arc del Triomf i passeig Lluís Companys.

El diumenge, milers de persones es van manifestar a l'Arc del Triomf de Barcelona per defensar el dret a treballar de les persones discapacitades i per denunciar la retallada del 56% en polítiques actives d'ocupació a Catalunya que aprovarà el govern espanyol. Una proposta que segons DINCAT (Discapacitat Intel·lectual de Catalunya), suposa posar en perill la integració a la societat de les persones discapacitades.

Entre aquest col·lectiu s'hi trobaven 240 persones del Pla d'Urgell, treballadors, familiars, i tècnics del Centre Especial de Treball que l'Associació Comarcal Urgell d'Ajuda al Minusvàlid (ACUDAM) té a Vila-sana, als que també va acompanyar l'alcalde de Mollerussa i Diputat al Congrés Marc Solsona. L'alcalde de la capital del Pla d'Urgell qualificava d'"insensible i intolerable" aquesta reducció ja que amenaça el futur d'aquests llocs de treball.

Cal que estem al costat de la nostra gent, de les nostres empreses i, sobretot, que apostem per garantir la continuïtat d’aquests centres que ofereixen una sortida laboral i també social a persones amb discapacitat intel·lectual,

va indicar al mateix temps que es va posar a disposició per treballar, tant com alcalde com també en qualitat de diputat al Congrés, per intentar posar fre a "una decisió ja presa pel govern del PP d'Espanya.

El Centre Especial de Treball (CET) de l'associació ACUDAM a Vila-sana ocupa a 74 persones del Pla d'Urgell. Una empresa productiva amb un afegit social que comporta donar suports físics i psíquics als treballadors i treballadores amb disminució intel·lectual de diferents nivells. Amb aquesta mesura l'entitat deixarà de percebre al voltant de 378.000 euros anuals, una xifra que a curt termini no afectaria, però obligarà al C.E.T, a fer nous plantejaments laborals. El responsable de l'associació Josep Pijuan va explicar que a Lleida existeixen 10 centres que atenen al voltant d'un miler de persones, i alguns d'ells hauran de tancar, si no disposen d'aquesta aportació administrativa.

El sectors en els que s'han ocupat aquest CET han estat, en la major part, manipulació de materials per a tercers, que amb la proliferació de productes dels països emergents ha disminuït de manera considerable. S'ha de recordar que aquesta ocupació evita la necessitat de prestacions i ajudes vinculades als serveis socials, que serien del tot necessàries si les persones dependents no tinguessin l'oportunitat de treballar que els brinden els CET.

Pel que respecta a ACUDAM, malgrat la davallada de beneficis amb la situació econòmica, l'entitat ha aconseguit resultats econòmics suficients per mantenir l'estructura empresarial i incrementar els serveis socials i l'atenció personalitzada als treballadors del (CET), així com el Servei de Teràpia Ocupacional. Però la retallada, si al final s'aprova, ja que en aquests moments es troba en el procés del Senat, afectarà a tota l'estructura de l'entitat en els propers anys. Pijuan, va afegir que aquesta proposta no afecta d'igual manera a totes les comunitats autònomes, ja que Catalunya tenia la voluntat de fomentar el treball entre les persones discapacitades, pel contrari en altres territoris van tirar per la via fàcil de la pensió social. 

L'Associació ACUDAM està actualment composada per diferents àrees, totes elles dedicades a donar serveis d'atenció a les persones amb discapacitat intel·lectual, proporcionar-los-hi suports i millorar així, el seu nivell d'autonomia i la qualitat de vida de totes les persones amb discapacitat. Àrea d'Atenció a la Persona, Àrea de Treball, Àrea d'Habitatge, i Àrea d'Esport i Lleure

L'objectiu final que es porta a terme en els diferents serveis que ofereix l'Associació dins la vessant social és assolir una millora en la qualitat de vida de les persones amb discapacitat intel·lectual ateses a l'associació i també de les seves famílies. Així com realitzar un programa Individual per a cada persona atesa, el qual és el document bàsic de treball.

Comentaris
Més a Comarca