21.11.2019 |

Castellnou de Seana ret un emotiu homenatge a Miquel Galitó

L'Ajuntament de Castellnou de Seana assegura que continuarà el projecte dels Estudis Castellnouencs, amb un nou format que intentarà vincular nous col·laboradors i una direcció col·legiada.
Castellnou de Seana ret un emotiu homenatge a Miquel Galitó

Els Estudis Castellnouencs van celebrar aquest diumenge un quart de segle, amb la presentació del volum 22 de la col·lecció, i amb l'absència del seu impulsor i director Miquel Galitó. Un acte emotiu que va comptar amb la presència de la família de Galitó, representada per la seva vídua Ester Marí Salvadó i la seva filla Esther, així com un gran nombre de persones que han participat en les publicacions dels Estudis.

En memòria de Miquel Galitó és el títol del nou volum dels Estudis Castellnouencs, un treball que ha estat coordinat pel company del projecte Francesc Pascual, el qual va explicar que el contingut del llibre ha volgut ser la recuperació d'un antic compromís de Galitó, treure a la llum la figura del coronel Antoni Niubó. Per aquest motiu, Pascual ha dedicat bona part del treball a esbrinar i donar a conèixer la trajectòria d'aquest castellnouenc, personatge destacat de les guerres carlines.

Segons Pascual, ha estat una recerca que va iniciar l'escriptor Felip Gallart, amb la seva novel·la La plana salvatge, i que li va servir de referent per desplegar l'antic projecte dels Estudis Castellnouencs. Pascual mostra una pinzellada entenedora del personatge que va destacar militarment en la Primera Guerra Carlina, i del que va esbrinar els lligams amb Castellnou, detalls en els que Gallard no havia aprofundit ni concretat.

La tenacitat de Pascual va topar amb un nou aliat per assolir la seva recerca, el Dr.Norbert Niubó qui l'hi va facilitar les pistes per esbrinar que el coronal Niubó havia estat fill d'una mare soltera de Castellnou que van afillar en una casa benestant d'un Niubó del municipi, al voltant del 1790.

Aquesta ha estat l'aportació de Pascual en homenatge al bon amic Miquel Galitó, la resta de la publicació estè basada en aportacions d'amics personals i col·laboradors dels Estudis Castellnouencs, entre els que s'hi troben els alcaldes del municipi, Jordi Llanes, Antoni Adern, o Miquel Mitjans, així com la col·laboradora de territoris.cat, Ramona Sanfeliu, o el president de la Diputació Joan Reñé entre altres.

L'acte va cloure amb el lliurament d'una placa commemorativa a l'esposa de Galitó, Ester Marí Salvadó, que van dur a terme l'alcalde Jordi Llanes i la regidora Teresa Simó. Tant l'alcalde con la responsable de Cultura van assegurar que el consistori té la voluntat de continuar amb el projecte, encara que estudiaran el format amb el que ha de continuar el projecte i les persones que l'han de dur a terme.

Comentarios