El Consell Comarcal vol millorar la recollida d'envasos i de matèria orgànica

Dipositar els residus en el contenidor que els hi pertoca pot representar un estalvi en el cost del servei que supera els 140.000 euros anuals per als municipis de la comarca.

Francesc Fabregat, i Ramon Montserrat van presentar la campanya.
photo_camera Francesc Fabregat, i Ramon Montserrat van presentar la campanya.

La presència d'impropis en els contenidors d'envasos i de matèria orgànica dels municipis en els quals es va implantar la recollida selectiva soterrada ha obligat al Consell Comarcal del Pla d'Urgell, a engegar una campanya de sensibilització per tal de millorar la qualitat de la recollida.

Aquesta acció que es durà a terme al mes de novembre i consistirà en instal·lar els punts d'informació en els municipis per explicar amb exemples, com cal separar la brossa. També es col·locaran adhesius als contenidors soterrats per tal de poder aclarir certs dubtes als usuaris.

El Consell Comarcal ha començat la campanya enviant cartes a tots els usuaris de la comarca juntament amb un fullet explicatiu sobre els residus impropis que més habitualment es troben a la fracció d'envasos i a la d'orgànica.

El president del Consell Comarcal del Pla d'Urgell, Francesc Fabregat, ha explicat que el que es vol és canviar alguns hàbits, ja que alguns usuaris encara tenen dubtes de quins residus van al contenidor groc d'envasos. Frabregat afegeix que aquesta mala pràctica afecta a la butxaca dels ciutadans,

ja que la presència d'impropis redueix el retorn de l'Agència de Residus als ajuntaments i, per tant, pot repercutir en les taxes sobre els usuaris.

Fabregat defensa que, davant el dubte, i sempre que s'estigui parlant de residus domèstics és millor o bé trucar al Consell Comarcal per a demanar consell o bé dipositar el residu al contenidor de rebuig.

L'any 2012 es van retornar a la comarca al voltant de 140.000 euros, en concepte de selectiva, envasos, vidre i cartró, aquest any la quantitat ha estat de 90.000 euros, una reducció que també ha estat motivada pels criteris de retorn que apliquen les empreses de reciclatge, però també pels hàbits dels usuaris.

Malgrat tot, cal recordar que la comarca registra una mitjana de recollida selectiva del 57% molt per sobre de la resta de Catalunya, essent els municipis de Fondarella i Linyola els de major percentatge.

Comentaris
Més a Comarca