Els bons preus de cereals i alfals poden crear un dilema per als productors

Els tècnics sospiten que el brot de Virosis que afecta a la Noguera baixa i el Segrià procedeix de la zona d'Aragó, un virus que va obligar a alçar algunes plantacions i en altres casos va malmetre el 80% de la producció.
Ja jornada va comptar amb la participació de més de 300 persones.
photo_camera Ja jornada va comptar amb la participació de més de 300 persones.

Els bons preus del mercat han propiciat que el sector de la producció del panís s'hagi dinamitzat, i per altra banda les millores genètiques, la incorporació de varietat i el laboreig fan possible que Lleida sigui una zona de excel·lència en la producció de panís. Aquests han estat alguns dels temes que s'han tractat aquest dimarts, en la XII Jornada Intercomarcal del Panís, que s'han celebrat a l'Espai Cultural dels Canals d'Urgell a Mollerussa, amb la participació de més de 300 persones.

Tot i l'optimisme el sector continua preocupat pel brot de Virosi MRDV que va detectar a la zona limítrof amb Aragó, en els regadius de l'Algerri Balaguer, en la part baixa de la Noguera i el Segrià. Una zona en la que es van tenir que alçar algunes plantacions i altres van perdre el 80% de la producció, segons el tècnic de l'IRTA Antoni López.

Un focus que ha fet replantejar als agricultors afectats el tornar a plantar, per la preocupació de què es torni a repetir, una circumstància que segons López no té perquè ser així, ja que depèn de molts factors. Segons López el virus no té perquè mantenir-se en la canya, si la finca ha estat afectada, l'insecte que transmet el virus incrementa o disminueix la població segons la climatologia a la que ha estat sotmès, el virus per si sol no es transmet en una mateixa finca.

La jornada també ha tractat l'aplicació de les restes de canya a la mateixa finca un cop realitzada la collita. Segons López és una pràctica que redueix el cost en adobs nitrogenats i aporta una gran quantitat de matèria orgànica al terra.

Segons López, els preus actuals poden provocar que els productors es plantegin el dilema de sembrar panís o alfals, un farratge que degut a la demanda dels emirats Àrabs ha incrementat l'exportació i com ha conseqüència els preus. Però es tracta d'un cultiu plurianual, que en cas de què en alguna campanya la demanda fos inferior i que baixessin els preus, no seria tan fàcil la rotació, però per altra banda molt més fàcil en els cereals que poden ser collites anuals.

Amb totes les aportacions tecnològiques i el laboreig que es practica a la demarcació de Lleida, ha permès que es converteixi en una zona d'excel·lència en la producció de panís, que en el darrers anys ha estat al voltant dels 15.000 quilos i fins i tot superant aquesta quantitat.

Comentaris
Més a Comarca