L'Estat ha perdut una oportunitat de prestigiar el càrrecs electes

L'alcalde de Mollerussa i diputat al Congrés Marc Solsona, considera que l'Estat ha actuat amb mala fe, al culpar als ajuntaments de ser els culpables del dèficit de L'Estat.

El diputat al Congrés i alcalde de Mollerussa Marc Solsona es va pronunciar respecte a l'avantprojecte de reforma de l'administració local, manifestant que l'Estat hauria de respectar el que estableix l'Estatut d'Autonomia, que deixa clar que les competències del món local depenen totalment de la Generalitat. Per altra banda la proposta d'avantprojecte vulnera l'autonomia municipal i debilitat als municipis, únic òrgan que voten directament els ciutadans.

Solsona creu que el gran argument de Catalunya és l'Estatut d'Autonomia, que malgrat patir una important retallada per part de l'Estat es va descuidar la pota del món local, un motiu que hauria d'impedir la reforma. Per altra banda Solsona lamenta la forma en que el ministre Montoro va presentar la reforma, posant en el punt de mira de la societat als càrrecs electes, com a grans culpables del dèficit de l'administració. El diputat de CiU va afegir que és lamentable que en l'escenari de corrupció i de qüestionament del sistema, l'Estat argumenti la retirada de retribucions al 80% dels regidors, quant aixó tan sols representa el 2% (145 milions), del total de la reforma que proposa (7.900 milions).

Solsona afirma que l'Estat ha perdut una oportunitat d'or, d'elaborar una normativa que recuperi el prestigi dels càrrecs electes, i per altra banda de dotar a les administracions locals de recursos per poder aplicar polítiques de proximitat, que és pel que estan concebudes. En el cas de què les competències locals es derivessin a administracions supramunicipals, el ciutadà s'allunyaria dels serveis i per altra banda s'imposaria una tecnocràcia que empobriria la iniciativa del món local, anul·lant a la ciutadania.

L'alcalde de la capital del Pla d'Urgell, afirma que la gran quartada de l'Estat és culpar als ens locals de la situació, però el que està clar és que si Espanya té un problema amb els ajuntaments no serà amb els catalans, ja que en el cas concret de l'Ajuntament de Madrid el seu dèficit és de 7.000 milions d'euros, i a Catalunya, tots els ajuntaments, inclòs el de Barcelona, sume un dèficit que ronda els 5.000 milions d'euros.

Solsona assegura que el gran risc de la proposta, que obligaria a retirar les competències impròpies dels ajuntaments, que són aquelles que donen valor afegit als municipis, és que proliferi la privatització de serveis, com l'ensenyament, la cultura o l'estat del benestar, i per altra banda que la gran majoria dels ens locals perdin la condició de municipis i s'anul·li la seva personalitat jurídica.

Segons Solsona, si l'Estat vol racionalitzar, Catalunya no s'hi oposarà, ja que el model català és aquell que gestiona serveis mancomunats i que procura no duplicar amb una gestió racional i d'austeritat. Per aquest motiu tota la representació del món local català ha fet un front comú de rebuig a l'avantprojecte i es prepara una proposta de resolució en contra de la reforma.

Comentaris
Més a Comarca