La Mostra d'Oficis de Fondarella retroba el públic amb la tradició dels caliquenyos

Els visitants van participar en una demostració de com empacaven l'alfals, per aconseguir les paques que es transportaven o s'emmagatzemaven pel bestiar.

El públic se sorprèn amb l'elaboració de caliquenyos a Fondarella.
photo_camera El públic se sorprèn amb l'elaboració de caliquenyos a Fondarella.

Malgrat que es tracti d'un ofici desaparegut, la confecció dels caliquenyos continua tenint una estreta vinculació amb Fondarella i amb la memòria col·lectiva, i per aquest motiu des de fa un parell d'anys, en el marc de la Mostra d'Oficis Antics de la localitat, es porta a terme un taller, amb el que petits i grans s'atansen a la que va ser la cultura del tabac a la Plana de Lleida.

La mostra que s'ha celebrat aquest diumenge també ha representat els oficis de rabassaire, picapedrer, teixidora, forjador de ferro, bufador de vidre, joieria artesana, reixadora de cadires, la tintorera, gravador artístic, espardenyer o matalasser. Tot un seguit d'oficis desapareguts, que des de fa nou anys atreuen una gran quantitat de públic familiar.

L'alcalde de Fondarella i president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé ha mostrat la seva satisfacció pel fet que el volum de visitants es continua mantenint al voltant dels 5.000. Però al marge de les xifres, Reñé ha explicat que la mostra s'ha consolidat com una convocatòria en la qual el públic pot recordar i refrescar el passat en família i en el lleure. Per altra banda l'alcalde ha afegit que l'alta participació també es pot considerar un reconeixement a tot un poble, particulars, entitats i el consistori que es bolquen en un esdeveniment dirigit al públic.

Precisament, una representació d'aquests agents locals, consistori, dones i jovent són els que han dinamitzat la mostra amb la confecció de sabó, ratafia, tupina, orelletes i alters que han ofert al públic visitant.

Els oficis també s'han combinat amb tallers i activitats per als més petits, una exposició de tractors antics, i l'exhibició de com es confeccionaven les paques d'alfals de manera manual, una tasca que fins no fa gaire temps havien dut a terme més d'un dels visitants.

L'àmbit artesanal, Fondarella el completa des de fa dos anys amb la mostra de productors del programa Gustum, que tal com assegura el president de la Diputació Joan Reñé, són productes d'una altíssima qualitat que s'elaboren en el territori de la mà d'autèntics artesans de la gastronomia i de l'agro-alimentació.

Comentaris
Més a Comarca