Els caliquenyos es van convertir en element de subsistència al Pla d’Urgell, les Garrigues i el Segrià.

Joan Reñé manifesta que la història que narra el llibre és una mostra de la convivència de tot un poble i un relat de supervivència d’uns temps durs.

Francesc Canosa amb lleidatans que van treballar el tabac i els caliquenyos.
photo_camera Francesc Canosa amb lleidatans que van treballar el tabac i els caliquenyos.

Una metàfora sobre la societat catalana, que tot i les dificultats sempre vol tirar endavant, és el fil conductor de l'obra de Francesc Canosa, Fumar-se el Franquisme, que es va presentar aquest dijous a l’Aula Magna de l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI). L'autor va explicar que emprenedoria és això, no esperar que et donin la resposta sinó buscar la supervivència en la nova economia., fent referència als pagesos de les comarques de Lleida que es dedicaven a fer i vendre caliquenyos per tal de sobreviure durant la postguerra.

El president de la Diputació de Lleida Joan Reñé, ha manifestat la seva satisfacció per poder presentar aquest llibre que contribueix a donar a conèixer un temps històric, un poble i unes persones que, en una època complicada, van fer caliquenyos per sobreviure. Reñé ha afegit que aquesta història va ser una mostra de la convivència de tot un poble i un relat de supervivència d’uns temps durs.

contribueix a donar a conèixer un temps històric, un poble i unes persones que, en una època complicada, van fer caliquenyos per sobreviure

L’acte, que ha reunit més de mig centenar d’assistents, també ha comptat amb la intervenció del director de l’IEI, Josep M. Solé i Sabaté, que ha destacat el caràcter lluitador i de subsistència dels lleidatans que fabricaven els caliquenyos a les comarques del Pla d’Urgell, les Garrigues i el Segrià.

Comentaris