Joan Sangenís: “Seguim amb la filosofia de sempre, posant en valor els fruits silvestres”

Han passat més de 30 anys, que es diu aviat, des de que el Joan Sangenís i la Caterina Solé van començar a vendre fruits del bosc. Primer els collien i venien en fresc però les circumstàncies, com aquell qui diu, els van obligar a elaborar la producció i vener-la envasada. Crònica de Marcel·lí Pascual.

P1380090
photo_camera La Caterina és una artesana convençuda.

“Una vegada, l’any 1982 vam collir vint-i-cinc quilos de gerds al Coll de l’Home, a Prats d’Aguiló. Tot allò no ho podíem vendre en fresc així que vam anar a comprar pots buits i vam fer mermelades, les vaig portar al Josep Maria Boix i li vaig dir si volia conserves de gerds? Va dir que “i tant!” i aquell dia mateix va néixer el Tupí de Cerdanya”, explica el Joan.

A partir d’aquesta circumstància, en part casual, van començar a fer conserves en un petit obrador als baixos de l’Hotel Boix de Martinet, conjuntament amb els propietaris de l’hotel, el Josep Maria i la Dolors, fins que l’aiguat de la tardor d’aquell 1982 es va emportar tots els fruits collits durant l’estiu i, el que era pitjor, tots els pots de conserva acumulats durant els mesos de bon temps. Allò, però, no els va fer abandonar. L’any següent el Joan i la Caterina obrien la botiga a la Plaça de Bor, a l’antic edifici de les escoles del poble, a 4 quilòmetres de Bellver de Cerdanya, lloc on encara són avui.

La base del treball del Tupí són els fruits silvestres i les herbes aromàtiques que es troben per la Cerdanya: gerds, aranyons, nadius, rosselles, cireres, pomes reinetes, mores, codonys, avellanes, etc. “Són productes excel•lents que sovint estan poc valorats, no s’aprofiten, estan abandonats al bosc on creixen de forma natural i fins i tot han estat menystinguts durant molt anys”, diua el Joan. En definitiva, són els mateixos productes que avui conformen la base del treball del Tupí, encara que actualment han ampliat la producció amb l’elaboració de salses, patés, condiments, infusions, melmelades, jalees, aiguardents, olis aromatitzats, etc.  Al Joan li agrada experimentar i descobrir nous sabors. “Ara estic especialment content d’una compota de poma reineta amb formatge del tupí que fa cantar els àngels”, assegura cofoi. “Invento coses, per exemple, ara estic treballant en una gama de productes que en dic Salsum, feta a base de tomates”, afegeix.

Els hi pregunto a la Caterina i al Joan quin és el secret de treballar tants anys junts en un projecte artesanal com aquest i amb tanta constància? I la resposta és clara: “Són projectes personals molt durs però has de ser tossut, creu molt en tu mateix i no dimitir mai per res…”. Així i només així es pot arribar a ser un referent en qualsevol sector.

Personalment, el Joan sempre m’ha agradat. Potser perquè quan vaig arribar al Pirineu, allà a finals del segle passat, va ser una de les primeres persones que vaig entrevistar i les seves reflexions em van marcar. Des de llavors hem parlat poques vegades però sempre que ho hem fet m’ha fet descobrir alguna cosa, mai m'ha deixat indiferent. Ha estat impulsor, entre d'altres, de la Fira de Sant Llorenç i del Festival TRAMA de Bellver.

Amb el pas del temps, el Joan i la Caterina han sabut mantenir intacta, com el primer dia, la seva filosofia vital i professional al voltant d’un plantejament iniciàtic: aprofitar el que el bosc ens dóna, que és molt encara que no li donem prou importància, i treballar partint de criteris molt estrictes de qualitat. Això no ha canviat ni un milímetre d’aquell primer dia que vam parlar al jardí de les antigues escoles de Bor, ni tampoc des d’aquell dia fa més de 30 anys, que van collir vint-i-cinc quilos de gerds i es van veure obligats a fer-ne conserva.

Si voleu gaudir dels productes artesanals del Tupí de la Cerdanya podeu anar a la botiga de Bor i ara també podeu fer una comanda a [email protected]. A la botiga hi trobareu una àmplia oferta i una exposició de paneres i lots de regal. També tenen mels, tisanes i formatges artesans. En aquest mateix espai, singular i amable, hi ha  també La Creperia de Bor, especialitzada en crêpes, fondues, raclettes, formatges i embotits artesans que a l’estiu es poden gaudir en el jardí, en un entorn moldejat per la personalitat del Joan i la Caterina.

Comentaris