27.01.2021 |
Territoris.cat

Juneda recorda la caiguda de Lleida a mans de les tropes borbòniques

El Teatre Foment acollirà diumenge la representació de l'obra teatral 'El setge de Lleida 1707', el primer dels actes que tindran lloc aquest any al municipi en motiu de la commemoració del Tricentenari

'El setge de Lleida 1707' girarà per Catalunya durant el 2014 en commemoració del Tricentenari.
'El setge de Lleida 1707' girarà per Catalunya durant el 2014 en commemoració del Tricentenari.
Juneda recorda la caiguda de Lleida a mans de les tropes borbòniques

L'11 de novembre de l'any 1707 la ciutat de Lleida va caure a mans de les tropes de Felip V, després de gairebé dos mesos de setge. Aquesta desfeta va significar la primera derrota catalana en la Guerra de Sucessió, que acabaria set anys després amb la caiguda de Barcelona. Per commemorar aquesta data, i en el marc dels actes del Tricentenari, l'Ajuntament de Juneda ha organitzat a través de l'Institut d'Estudis Ilerdencs (IEI) la representació de l'espectacle dramàtic musical 'El setge de Lleida 1707', un espectacle coproduït pels grups Quartana i Teatredetext, i impulsat pel Consorci del Turó de la Seu Vella. L'obra, que es podrà veure aquest diumenge a partir de les sis de la tarda al Teatre Foment, narra el setge que va viure Lleida el novembre de 1707 a mans de les tropes borbòniques.

L'obra, de gairebé una hora de durada, parteix de la recuperació d’una cantata fins ara desconeguda: Sur la prise de Lérida de Jean Baptiste Stuck Batistin, músic de la cort de Versalles al servei del duc d’Orleans i recuperada pel grup Quartana. La cantata es combina amb melodies populars i el testimoni teatralitzat d’un soldat occità a les ordres de l’exèrcit invasor, una pagesa de Lleida i un comerciant de sedes de Lleida.

'El setge de Lleida 1707' es va estrenar el passat l’11 de novembre a Lleida en el marc de l’acte institucional de commemoració de l’aniversari de la caiguda de la ciutat, i girarà per Catalunya al llarg de l'any en motiu de la commemoració del Tricentenari. L'espectacle arribarà el 15 de març a Barcelona, concretament al Born Centre Cultural. 

Aquesta cita teatral obrirà els actes organitzats per la regidoria de Cultura en motiu de la commemoració dels fets de 1714, que van significar la pèrdua de llibertats i la finalització dels anhels nacionals de Catalunya. Així, el proper 13 de juny tindrà lloc la xerrada "La Guerra de Sucessió 1702-2714 i l'actualitat", a càrrec d'Isidre Pinyol. L'acte tindrà lloc a les 21.30 al Complex Cultural. D'altra banda, al mes d'octubre Juneda acollirà una exposició sobre el Tricentenari, formada per panells informatius i documents, a través dels quals els visitants podran conèixer més de prop els orígens i les causes del present a través de fets clau de la nostra història.


 

Juneda recorda la caiguda de Lleida a mans de les tropes borbòniques
comentaris