L'Espluga Calba dedica un espai a Antoni Ferrer, acompanyant de Cristòfor Colom

Ubicat al castell, inclou un arxiu bibliogràfic sobre la catalanitat del descobridor d'Amèrica

Espai Antoni Ferrer a l'Espluga Calba
photo_camera El director del nou espai, Jordi Salat (esquerra) i l'alcalde Josep Cunillera (centre), amb els familiars dels historiadors.

Unes 90 persones van assistir diumenge al castell de l'Espluga Calba a la presentació del projecte cultural Espai Antoni Ferrer, un veí del municipi que va acompanyar Cristòfor Colom en el seu segon viatge a Amèrica l'any 1493 i que posteriorment va viure en el que avui en dia és l'Argentina, Colòmbia i el Perú. El nou espai estarà dirigit per Jordi Salat, qui va presentar el projecte dins del marc d'una conferència on va explicar la relació de Cristòfor Colom amb Catalunya, i en concret, amb Lleida i Tarragona.

L'acte va comptar amb la presència de personalitats destacades com la cònsul General del Perú a Barcelona, Franca Deza; el cònsul General Adscrit del Perú a Barcelona, Pablo Cisneros, i el president del Reial Cercle Artístic de Barcelona, Felix Bentz. També hi van ser presents Maria Carme Dalmau, vídua de Pere Català Roca, l'historiador que va descobrir que l'espluguenc Antoni Ferrer havia estat uns dels passatgers del segon viatge de Colom. També hi va assistir Visitación Juárez, vídua de l'historiador Ernest Vallhonrat, promotor de l'Espai Miquel Ballester a Tarragona, Roser Parellada, filla de l'historiador Caius Parellada,  investigador que va fer importants tasques sobre fets històrics relacionats amb la catalanitat de Colom, i sobre l'obra d'investigació del peruà Luis de Ulloa y Cisneros, autor del llibre "Colom fou català", i Mercè Toldrà, responsable de l'Espai Miquel Ballester del Museu del Port de Tarragona. De fet, l'Espai Antoni Ferrer inclourà un arxiu format per llibres i documents donats pels familiars d'aquests tres historiadors catalans així com d'altres, donats per Jordi Salat Orteu. La biblioteca, que actualment està formada per 55 llibres sobre la catalanitat de Colom, també inclourà un pòster d'Amèrica creat pel portugués Domingo Teixeira, i que ha esdevingut el primer mapa de la futura col·lecció d'aquest espai.

El projecte compta també amb una ruta de turisme cultural que va de Barcelona a Lleida, passant per Montserrat, Tarragona, l’Espluga Calba, Bellpuig i Cervera, un itinerari relacionat amb personatges que van anar en aquest segon viatge de Colom, com es el cas del monjo de Montserrat, pare Bohil, i Miquel Ballester de Tarragona.

Comentaris