La Mostra Gastronòmica de les Garrigues incrementa un 40% les visites al web de Turisme

Deu restaurants repartits por la comarca ofereixen un menú gastronòmic amb les seves millors especialitats a un preu que ronda els 30 euros

photo_camera Els presents van fer un tast dels productes que es poden trobar als menús.

La pàgina web www.turismegarrigues.com ha acumulat gairebé 4.000 visites durant els primers dos caps de setmana de la Mostra Gastronòmica de les Garrigues, que va arrencar el passat 1 de novembre i durarà fins el 15 de desembre, el que significa un augment del 40% de les visites respecte el mes anterior, expliquen fonts del Consell. El web recull tota la informació de la iniciativa gastronòmica i permet localitzar els restaurants i consultar els menús que ofereixen.

La 19a edició de la Mostra Gastronòmica de les Garrigues compta enguany amb els mateixos deu restaurants que el 2012, que ofereixen un menú gastronòmic amb les seves millors propostes i postres, així com vi de les Garrigues, per un preu que oscil·la entre els 25 i els 40 euros. La iniciativa està impulsada pel Consell Comarcal per tal de promoure i donar a conèixer les Garrigues i la seva cuina, que es caracteritza pel sabor que l’oli d’oliva verge extra de la comarca dóna als seus plats.

Per la seva part, tant els restauradors com els clients fan un balanç molt positiu d'aquests primers quinze dies de la Mostra Gastronòmica. Tot i la crisi econòmica, les xifres indiquen que aquest certamen ha començat amb molt bon peu. "Estem molt contents, i tenim molt bones perspectives", explica Marcel Perelló, propietari del restaurant La Placeta d'Arbeca, un local que ofereix un menú degustació de sis plats i les postres. Entre les propostes Perelló destaca la crema de patata, porro i ceba caramel·litzada amb emulsió d'oli i el ravioli d'albergínia confitada farcit d'escalivada, bolets i espaguetis de calamarsó. També destaquen la bona arrencada de la Mostra els responsables del restaurant El Castell de la Floresta. La seva propietària, Montse Freixa, afirma que en els dos caps de setmana de Mostra ja han despatxat un 60% dels menús que van servir l'any anterior. Freixa també creu que la Mostra funciona perquè "el menú està pensat per gaudir-ne, per divertir-se durant l'àpat" i remarca que "s'anima a provar coses noves, com el pa amb oli, sal i xocolata que oferim per postres, un plat molt senzill i tradicional però amb una versió molt actualitzada".

Un altres dels municipis que aporta restaurants a la Mostra Gastronòmica és les Borges Blanques, amb un total de 4 locals. El xef i propietari del restaurant Erigard, Iraj Goodarzi, creu que la Mostra "és un reclam per al territori i per a la gastronomia de la comarca", i destaca que aquest any ja ha servit més d'una vintena de menús en només dos caps de setmana. També en aquest sentit es pronuncia Jaume Bessó, de la Masia les Garrigues, "les previsions són molt bones, i les crítiques que rebem, molt positives", argumenta. Bessó remarca "l'originalitat" del menú que ofereix, "una cuina tradicional, amb tots els elements de la cuina de les terres d'interior, però que combina tocs moderns". Pel que fa als altres dos locals de la capital Garriguenca, la Masia Salat i l'Hostal Benet, també es decanten cap a "l'èxit que està tenint l'edició 2013 de la Mostra". Els dos locals destaquen "el bon ritme de reserves per degustar el menú de la Mostra". Un dels plats que compta amb més adeptes és l'assortit d'embotits casolans de la Masia Salat, així com la seva galta de porc amb salsa de figues. Pel que fa a l'Hostal Benet, que ofereix un menú degustació a 39,60 euros, els clients fan incís en les croquetes de rostit i codonyat, la catxipanda de caragols i les postres.

També participen en la Mostra dos restaurants de Juneda, el Miravall i la granja la Manreana, el propietari dels quals, Jaume Graus, fa incís en "la tasca de la Mostra per donar a conèixer la nostra gastronomia i la nostra tradició culinària". Graus també remarca la "gran acceptació de la Mostra en aquests primers quinze dies", i explica que en aquest 2013 amdós restaurants han volgut apostar per una millor presentació dels plats, "molt més acurada i original, perquè sabem que el producte que oferim és bo però som conscients que cal que arribi d'una manera ben atractiva a la vista dels clients".

D'altra banda la Mostra també arriba fins a nuclis més allunyats del centre de la comarca, com són els municipis de Granyena de les Garrigues i Cervià. En aquesta última localitat, els comensals poden visitar el restaurant Els fogons de la Carme, que ofereix un menú format per  cinc entrants, un segon plat i postres i vi per 29 euros. La seva propietària Carme Mora, explica que durant aquests dos caps de setmana ja ha servit més de 30 menús, "cosa que fa pensar que ens aproparem a les xifres de l'any passat, quan van tancar la Mostra amb més de 100 menús despatxats". No obstant, assegura que "són els últims dies quan tenim més feina, perquè la gent veu que s'acaben els dies que la Mostra funciona i és llavors quan ens visiten". D'entre les seves creacions que ofereix al menú gastronòmic, Mora destaca "l'originalitat d'un dels entrants, el niu de patata palla amb trinxat de vianda del bullit, i el contrast entre dolç i salat del segons plat, les costelles de porc confitades".

Pel que fa a Granyena, el metre del restaurant La Garbinada, Víctor Morera, explica que el primer cap de setmana de la Mostra "no hi va haver massa moviment, però la cosa es va animar al segon". Cal destacar que el restaurant també ofereix la possibilitat de fer el menú de la Mostra les nits del divendres, "el que va fer que divendres passat fos un èxit". Durant l'any 2012 a la Grabinada es van servir 60 menús de la Mostra, una xifra que esperen superar enguany "perquè tot i la crisi, oferim un menú molt complet per només 25 euros", afirma Morera.

La 19a Mostra Gastronòmica de les Garrigues es presenta demà dijous a la tarda a l'Illa Diagonal de Barcelona, un acte on s'hi podran degustar productes garriguencs presents als menús dels restaurants.

 

Comentaris