El sector porcí i les empreses de tractament de purins exigeixen solucions urgents

Lleida i Vic acolliran mobilitzacions el proper dijous a les onze del matí

Imatge de la planta de tractament de purins de Saba a Miralcamp.
photo_camera La planta de tractament de purins de Saba a Miralcamp.

El sector porcí, representat per l'Asociación Nacional de Productores de Ganado Porcino (ANPROGAPOR), l'Associació Agrària de Joves Agricultors (ASAJA), la Coordinadora de Organizaciones de Agricultores y Ganaderos (COAG), la Unión de Pequeños Agricultores y Ganaderos (UPA), Cooperativas Agro-alimentarias de España i la Asociación de Empresas para el Desimpacto Ambiental de los Purines (ADAP), han fet públic avui un manifest sobre el risc que suposa per al sector l'aprovació dels paràmetres retributius anunciats pel Govern de l'Estat, que es redueixen en més d'un 40%.

Segons aquest document la proposta de Real Decret i l'Ordre Ministerial per les què es regula l'activitat de producció d'energia elèctrica a partir de fonts d'energia renovables, cogeneració i residus, fa una errònia equiparació de les insta·lacions de tractament dels excedents de purins amb les plantes de cogeneració convencional, el que resulta discriminatori en relació a altres instal·lacions de tractament de residus. A més, argumenten que si es confirma l'aprovació d'aquesta proposta, s'espera el tancament immediat de totes les plantes. De fet, la majoria ja han paralitzat la seva activitat davant la imminent entrada en vigor del nou règim retributiu.

Per aquest motiu el sector porcí i les empreses de tractament de purins ja han anunciat un calendari de mobilitzacions, previstes per aquest dijous 20 de febrer. Així, al llarg del dia tindran lloc diferents manifestacions en cinc ciutats espanyoles i en dos de catalanes, concretament a Lleida (a les 11.00 hores davant la subdelegació del govern), i a Vic, (davant de la delegació d'Hisenda a la mateixa hora).

Un gran impacte sobre els llocs de treball i el medi ambient

El tancament de les plantes posa en perill la sostenibilitat de les més de 3.000 explotacions ramaderes que actualment gestionen els seus excedents de purins en les 29 plantes de tractament que hi ha a Espanya, i implica la pèrdua de més de 4.200 ocupacions directes i indirectes, en la seva majoria en entorns rurals. Aquestes centrals permeten a les explotacions porcines dur a terme una gestió adequada dels purins, de manera que es pugui mantenir l'activitat ramadera al territori i es garanteixi una correcta gestió de 2,5 milions de tones anuals de residus que, de no ser tractats, comporten un important impacte mediambiental, xifrat en 700.000 tones de CO2. Actualment Catalunya compta amb sis plantes, les quals gestionen 600.000 metres cúbics de purins que són excedentaris i no es poden ni emmagatzemar en basses ni fer servir com a adob químic per a l'agricultura.

Cal recordar, que en el Reial decret 661/2007, l'Administració de l'Estat va establir les tarifes i primes per a aquesta manera de producció d'energia durant els 15 primers anys. A l'empara d'aquestes xifres, el sector porcí va apostar pel sistema de processament de purins i es van realitzar les inversions industrials oportunes. Quan encara no ha transcorregut la meitat d'aquest període, en el millor dels casos, es pretén aplicar un canvi normatiu que posa en greu risc la continuïtat d'aquestes explotacions.

Per aquest motiu, i segons han indicat les organitzacions signatàries, aquestes insten al Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi ambient, al Ministeri d'Indústria, Energia i Turisme i al Govern que garanteixin la continuïtat de les plantes i de les explotacions porcines de les quals depenen.

No s'ha d'oblidar que el sector porcí és el principal motor econòmic de moltes comarques, un referent per a l'economia espanyola que representa més del 14% del PIB industrial i genera més de dos milions i mitjà d'ocupacions, dels quals prop de 200.000 són llocs de treball directes, i amb un volum de negoci de més de 6.000 milions d'euros anuals. Tots aquests assoliments corren perill si no s'assegura la continuïtat del sistema de gestió actual.

Comentaris