Els museus de Lleida i Aran exhibeixen actractives exposicions

El Museu Diocesà i Comarcal de Solsona es el desè equipament de la Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i Aran que reobre
Expo Tàrrega (A la recerca dels tresors perduts)-interior
photo_camera Expo Tàrrega "A la recerca dels tresors perduts".

El Museu Diocesà i Comarcal de Solsona ha reobert les portes aquest cap de setmana i ha esdevingut d’aquesta manera el desè equipament de la Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i Aran que ja rep visites després del llarg parèntesi forçat per la crisi sanitària provocada per la Covid-19.

El Museu de Solsona, que presenta com a novetat l’exposició “El Solsonià. Viure i morir al Neolític Mitjà”, ha ofert als primers visitants de dissabte i diumenge l’entrada gratuïta i un petit obsequi relacionat amb la mostra. Cal dir que la majoria de centres de la Xarxa ha reobert amb atractives exposicions de caire arqueològic, artístic o social. Museu Solsona (reobertura) 2

L’exposició “El Solsonià. Viure i morir al Neolític Mitjà”, muntada en bona part amb material arqueològic propi, recrea la vida dels habitants d’aquest període a partir de restes d’enterraments trobats a diversos punts de Catalunya.

La mostra té una posada en escena original i innovadora, pensada per a apropar el discurs a petits i grans, i compta també amb una sala dedicada a l’experimentació arqueològica pensada per al públic escolar i familiar. L’exposició, oberta fins al 30 de novembre (tot i que el museu estudia la possibilitat d’allargar-la), reuneix també objectes procedents d’altres institucions, com el Museu Comarcal de Berga, el Museu de Gavà, el Museu Comarcal de Manresa, Patrimoni Cultural d’Andorra o el Museu de Sabadell. 

Expo Solsona (El Solsonià) 2

De la seva banda, el Museu de la Noguera obrirà el proper dimecres, dia 17, i fins al 30 d’agost, l’exposició “Ossos: un viatge a l’època medieval de la mà de l’antropologia física”. Es tracta d’una mostra destinada a explicar com vivien i morien els nostres avantpassats de l’Edat Mitjana a través de l’estudi de les restes humanes de diferents jaciments de Catalunya.

La mostra forma part de les exposicions itinerants d’ArqueoXarxa. Cal afegir que la proposta coincidirà amb l’excavació arqueològica del Pla d’Almatà (Balaguer), que es farà del 6 al 18 de juliol i que inclourà una necròpoli andalusina del segle XI. El Pla d’Almatà és el jaciment d’època andalusina més gran de Catalunya i un dels més grans de la península Ibèrica, amb 27 ha d’extensió.

El Museu de Cervera també inaugura una nova exposició aquest divendres, dia 19, que porta per títol “Dos rams de flors: Exposició sobre l’estada de les Brigades Internacionals a la Segarra i a l’Urgell el maig de 1938”. A partir del material fotogràfic de la XVth. Abraham Lincoln International Brigade americana, que va lluitar amb l’Exèrcit Popular republicà durant la Guerra Civil espanyola, s’han elaborat un documental i una exposició que recuperen alguns dels esdeveniments relacionats amb el pas d’aquesta brigada per la Segarra i l’Urgell.

A aquesta exposició s’hi suma “Memòries en Trànsit” de Xavier Marrades, en el marc dels Diàlegs amb la Casa Duran, en la qual l’artista cerverí ens proposa una exploració de la memòria, tant individual com col·lectiva. Marrades homenatja i reivindica una sèrie de figures que des d'aquest espai congelat en el temps ens recorden d'on venim i on anem. La mostra va ser inaugurada al gener i s’ha prorrogat fins a final d’any.

El Museu d’Art Jaume Morera ofereix fins al 4 d’octubre una mostra de dibuixos del lleidatà Miguel Gallardo, conegut per ser el creador de Makoki —el personatge més popular i emblemàtic de l'underground espanyol dels 80— gràcies a la recent donació que el popular dibuixant i guionista de còmic ha fet al museu. La donació de Gallardo inclou 200 originals dels seus principals personatges i d’historietes que tracen un recorregut per tota la seva història com a dibuixant de còmics.

El mateix Morera exhibeix actualment “Inventari general”, una exposició plantejada com a aparador públic de les reserves del Museu, que vol mostrar el major nombre d’obres possible de les col·leccions del Museu, procedents de les distintes operacions d’ingrés que la institució ha realitzat al llarg de la seva història centenària.

El Museu de Lleida mostra al públic, fins a finals d’any, la “Col·lecció Gelonch Viladegut”, una selecció de les obres més rellevants de la donació que Antoni Gelonch ha fet al Museu i que inclou gravats d’autors com Dürer, Rembrandt, Goya, Picasso, Tàpies, Miró, Warhol o Barceló, entre altres.

La col·lecció està formada per un total de 1001 obres, que recorren la història del gravat en el món occidental des del segle XV fins als nostres dies i que apleguen les principals escoles i tècniques.

L’Ecomuseu de les valls d’Àneu acull l’exposició “Art Popular al Pirineu. Passat i present a l’entorn del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici a través de la col·lecció de l’Ecomuseu de les valls d’Àneu”.

La mostra reflexiona sobre l’art popular del Pirineu, dels Pallars, l’Alta Ribagorça i l’Aran, el territori al voltant del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici a partir, entre d’altres textos, de l’obra Art popular decoratiu a Catalunya de l’etnògraf Ramon Violant i Simorra (reeditada recentment) i de les il·lustracions del seu col·laborador Ramon Noè Hierro.

El Museu Tàrrega Urgell ha allargat fins al 26 de juliol l’exposició temporal “A la recerca dels tresors perduts” un homenatge a Indiana Jones, impulsat en el marc del 35 aniversari de l’estrena de la pel·lícula ‘A la recerca de l’arca perduda’, considerada per la crítica internacional com el millor film d’aventures i acció de tota la història.

La mostra és una invitació a descobrir els secrets que amaga el misteriós hangar de l’Àrea 51, el Sant Graal, l’Ídol d’Or, el Capçal de Ra o la Calavera de Cristall, al costat dels veritables tresors de la història arqueològica del país.

El Museu de Guissona ha estrenat la curiosa exposició "Mirades amb ulls menuts", un recull de les creacions que les nenes i nens de les escoles de Guissona han fet durant el curs 2019-20, i en les quals expliquen la percepció que tenen els petits el Museu de Guissona.

Expo Guissona (Mirades amb ulls menuts)

 

Els responsables dels museus de la xarxa recorden que tots els equipaments oberts han aplicat estrictament els protocols sanitaris, tant pel que fa als espais visitables com al funcionament de les visites, a fi d’oferir al públic una estada còmoda i segura.

Actualment ja han obert les portes el Museu de la Noguera, el Museu de Cervera, el Museu de la Conca Dellà, el Museu de Lleida, el Museu d’Art Jaume Morera, el Museu Tàrrega Urgell, l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu, el Museu Hidroelèctric de Capdella, el Museu de Guissona i el Museu Diocesà i Comarcal de Solsona, mentre que el Museu Diocesà d’Urgell i el Musèu dera Val d’Aran ho faran entre finals de juny i començaments de juliol.

Comentaris