La campanya de la fruita de Lleida comptarà amb un dispositiu d’atenció social

Per primera vegada, els treballadors del camp disposaran de fins a 18 habitatges pagant 4 euros per nit

Fotografia: Ajuntament de Lleida
photo_camera Fotografia: Ajuntament de Lleida

La Paeria de Lleida va presentar ahir dimarts 18 de maig el dispositiu d’atenció social que es posarà en marxa a partir de l’1 de juny per atendre a les persones que arriben a Lleida per a treballar en la campanya de la fruita de l’estiu.

Enguany incorpora com a principal novetat la disponibilitat de pisos socials d’acollida temporal i la intensificació de les mesures de mediació comunitària

L’objectiu és garantir de forma temporal les necessitats bàsiques d’aquestes persones, donar-los-hi suport en la recerca de feina, vetllar per la protecció de la salut davant la pandèmia de la CVOID-19 i per la detecció de situacions de vulnerabilitat social.

Els recursos socials que es posaran en marxa a partir de la feina de l’Oficina Única d’Atenció, que ja va entrar en funcionament el passat 1 de maig al Centre Cívic de l’Ereta i que l’1 de juny es traslladarà al Pavelló 3 de Fira de Lleida. Des d’aquesta oficina es farà la derivació de les persones que necessitin allotjament.

Es compta amb l’espai del Pavelló 3, que s’habilitarà amb llits fins a disposar d’un total de 122 places. Comptarà també amb dutxes individuals en mòduls, bugaderia-rober, servei d’àpats (esmorzar i sopar) i consigna.

També s’hi oferirà servei d’assessorament jurídic, en drets humans, mediació intercultural i suport sindical, en col·laboració amb CCOO i UGT i amb servei d’interpretació.

El dispositiu d’atenció a les persones temporeres incorporarà la disponibilitat d’habitatges per al seu allotjament temporal. En total es comptarà amb 104 places distribuïdes en 18 habitatges: 14 de l’EMU, amb 80 places, i 4 pisos més cedits per l’Agència Catalana de l’Habitatge, amb 24 places.

El cost de l’allotjament, que estarà completament equipat com si fos un aparthotel, serà de 4 euros per nit, a pagar setmanalment.

Cada persona signarà un contracte temporal de cessió d’habitació i haurà d’aportar una fiança de 100 euros, que serà retornada quan deixi l’habitatge. Un dels pisos estarà reservat per a dones i s’hi accedirà mitjançant la derivació des de l’Oficina Única.

El dispositiu tindrà en compte la situació actual d’epidèmia de la COVID-19 i vetllarà pel compliment de les mesures de vigilància epidemiològica i per la salut de totes les persones. En aquest sentit, es disposarà d’un referent COVID, encarregat de la gestió de possibles casos durant la campanya i de la coordinació amb el departament de Salut per l’aïllament, seguiment de casos, traçabilitat, etc.; també es facilitaran els EPI necessaris a les persones temporeres i hi haurà un circuit establert per derivar persones al CAP de Cappont si és necessari.

Pel que fa a l’aïllament de persones que siguin contacte d’altres casos, es disposarà de l’Hotel Nastasi, que funcionarà com a espai d’acollida per a persones temporeres i d’altres que es trobin en situació de vulnerabilitat, perquè puguin fer el confinament amb garanties. Tindrà 40 places i cobrirà totes les necessitats bàsiques.

Un altre dels aspectes importants del dispositiu de la campanya agrària d’aquest estiu serà l’aposta pel treball de carrer i en l’àmbit comunitari mitjançant la tasca de mediadors interculturals

Un equip d’educadors d’entorn faran dues sortides nocturnes a la setmana durant la campanya per tal de detectar situacions de risc de persones pernoctant al carrer i possibles assentaments, així com per a oferir mediació comunitària.

Es comptarà també amb un equip de mediació que es dedicarà a promoure la bona convivència del col·lectiu temporer amb el veïnat, facilitar la resolució de conflictes, registrar possibles incidències i oferir assessorament i la derivació als recursos establerts.

Per altra banda, també es posarà en marxa un procés de recollida de dades sobre la població sobrevinguda a la ciutat per a la campanya de recollida de la fruita dolça a l'Horta de Lleida. Es farà a través d’un tràmit online habilitat expressament, perquè els pagesos puguin informar del nombre total de treballadors que tenen previst contractar durant la campanya i de les seves necessitats d’allotjament.

Comentaris