02.03.2021 |
Territoris.cat

Lleida recorda el bombardeig del Liceu Escolar amb un acte simbòlic i una ofrena floral

L’acte es retransmetrà avui en directe a través de Youtube
Fotografia: Agustí Centelles
Fotografia: Agustí Centelles
Lleida recorda el bombardeig del Liceu Escolar amb un acte simbòlic i una ofrena floral

Com cada 2 de novembre, Lleida recorda el bombardeig que va patir la ciutat l'any 1937.

Ho farà davant d'on estava situat el mític Liceu Escolar amb un acte simbòlic i una ofrena floral al monument 'Memòria, Dignitat i Vida'
, un homenatge a les víctimes i supervivents d'aquesta atrocitat.

Aquest s’iniciarà amb una ofrena floral i una breu actuació musical a càrrec d’Elena Gasós, alumnat de violoncel del Conservatori Municipal de Música de Lleida. Posteriorment, diverses alumnes de l’Aula de Teatre recitaran un poema.

L’acte es retransmetrà en directe, a les 11 hores, a través de l’enllaç https://youtu.be/uuvOo_K_L4E

El Liceu Escolar de Lleida va ser creat l’any 1906 pel pedagog Frederic Godàs, juntament amb altres col·laboradors com Antoni Sabater o Humbert Torres. El Liceu Escolar va ser la primera escola lleidatana inscrita dins el moviment de l’Escola Nova catalana.

El dia 2 de novembre de 1937 nou avions Savoia-Marchetti S.M. 79 de l’aviació feixista italiana van bombardejar la ciutat de Lleida, un dels atacs aeris més mortífers de la Guerra Civil Espanyola, juntament amb els de Guernica, Durango o Granollers. En l‘ofensiva contra la població civil van morir més de dues-centes cinquanta persones.

Una de les bombes va caure de ple en un dels costats de l’edifici del Liceu Escolar, derruint-lo per complert i provocant la mort de mig centenar de nens i alguns professors, que en el moment del bombardeig eren a les aules del Liceu Escolar.

Des de l’any 2009, cada any al voltant del dia 2 de novembre, es ret homenatge amb una ofrena floral i amb la presència d’exalumnes del Liceu, en un acte organitzat davant l’escultura ubicada a l’avinguda Blondel, 'Memòria, dignitat i vida'.

Estàtua en homenatge al Liceu Escolar de Lleida

Lleida recorda el bombardeig del Liceu Escolar amb un acte simbòlic i una ofrena floral
comentaris