La Capella de Torregrossa acull l’exposició Exili i Retirada de l’artista Jose M. Guerrero Medina

L'alcalde Josep M. Puig i l'artista Guerrero Medina Interior 1
photo_camera L'alcalde Josep M. Puig i l'artista Guerrero Medina Interior 1

La sala de l'antiga capella de Torregrossa acull des d'aquest dissabte una part de l'obra Exili i Retirada, Retrats anònims de l'artista Jose M. Guerrero Medina. Es tracta d'una mostra de pintores que l'artista ha elaborat a partir de documents fotogràfics. L'exposició es va inaugurar aquest dissabte, en un acte presidit per l'alcalde Josep M. Puig, acompanyat de l'artista, membres del consistori i també hi va assistir la portaveu d'ERC Marta Vilalta, veïna del municipi del Pla d'Urgell.

L'obra trasllada als visitants a l'èxode que va patir el nostre país l'any 1939. En l'exposició es pot veure una part del projecte, el quadre La Retirada, un dibuix sobre tinta xina, i les dramàtiques imatges que l'artista anomena Anònims.

Guerrero Medina, explica que els retrats van estar inspirats en les xarrades que l'artista va mantenir amb les persones que visitaven la seva primera exposició sobre l'Exili, escoltant i parlant sobre les històries en primera persona que va traslladar a la tela 

Inauguracio exposició Exili i Retirada a TorregrossaL'artista, com a conseqüència de revisar una gran quantitat de documents reals de la retirada republicana del febrer de 1939, va decidir emprendre una relectura pictòrica d'aquella tragèdia.

L'autor afegeix que l'exposició a Torregrossa ha estat dedicada a l'avi Francesc Reig, un torregrossí de 104 anys que va patir l'exili i el confinament en el camp de concentració d'Argeles. Guerrero Medina destaca que és una satisfacció poder dedicar la seva obra a una persona que va viure l'experiència terrible i colpidora.

Torregrossa ha recollit una petita part del projecte La Retirada, que es va iniciar amb la commemoració del setanta-cinquè aniversari de la retirada republicana i la caiguda de Figueres en mans dels rebels franquistes, fet que marcava la fi de la Guerra Civil espanyola a Catalunya.

L'aposta pictòrica de Guerrero Medina ens aproxima emocionalment al drama de l'èxode, a la fractura i la ferida de l'exili

L'alcalde Josep M. Puig i l'artista Guerrero Medina InteriorEl treball que José María Guerrero Medina, que va néixer l'any 1942 a Jaén i resideix actualment a Sant Tomàs de Fluvià, exhibeix en aquesta mostra, està centrat en les conseqüències humanes de la derrota republicana, en la qual el paisatge i la figura humana tenen una centralitat indiscutible.

A través de documents fílmics i fotogràfics de l'època, i també dels testimoniatges escrits, Guerrero Medina realitza una relectura pictòrica d'aquella tragèdia

Les seves composicions es plantegen com una epopeia que recorda, en alguns aspectes, la pintura històrica del segle XIX. No obstant això, Guerrero Medina hi incorpora el seu arsenal neofigurativista i expressionista oníric, tot fixant l'atenció en les conseqüències que els grans esdeveniments històrics tenen sobre les persones.

Guerrero Medina aconsegueix congelar unes imatges que formen part de la nostra història recent per, a través de la pintura, poder tornar a mirar-les d'una manera més reflexiva.

Comentaris