Les Biblioteques de Lleida mariden lletres i cultura amb els vins de la DO Costers del Segre

Presentació Lletres i Vins a Mollerussa
photo_camera Presentació Lletres i Vins a Mollerussa

El 2019 té lloc la setena edició de Biblioteques amb DO, el projecte que porta la cultura del vi a les biblioteques públiques de Catalunya, un tret distintiu i autòcton amb el qual es vol subratllar l’arrelament de cada servei bibliotecari amb l’entorn al qual s’adreça.

Biblioteca Margarida de Montferrer de BalaguerAquest projecte reforça els recursos informatius sobre la cultura vitivinícola que ofereixen les biblioteques i els dinamitza a través d’un programa d’activitats culturals variades i per a tots els públics: rutes literàries entres vinyes, recitals de poesia, concursos de fotografia, hores del conte, entre d'altres i sempre amb el món del vi per tema. Com és habitual, el projecte es desenvolupa en forma d'itinerari de gener a novembre, en què cada mes està dedicat a una DO i a un grup de biblioteques que la representen.

L'edició de 2019 ha incrementat un 12% la participació de biblioteques respecte a l'any passat: 74 biblioteques que es preveu que organitzin més de 400 activitats amb més de 20.000 assistents

Biblioteca Salvador Espriu de LinyolaAquestes dades confirmen la consolidació d’un projecte que es va iniciar el 2013 amb 25 biblioteques i que té per un dels seus principal pilars una extensa xarxa de col·laboradors tant del sector públic com del privat, a nivell local i nacional. Biblioteques amb DO és una iniciativa del Servei de Biblioteques del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya que és possible gràcies a la col·laboració de les biblioteques del Sistema de Lectura Pública de Catalunya, i la implicació d’agents diversos, entre ells Institut Català de la Vinya i el Vi ()INCAVI, consells reguladors de les DO, la Institució de les Lletres Catalanes, cellers, restaurants, agricultors, enòlegs, agents de turisme, i d'altres.

Programació de la DO Costers del Segre

La muntanya i el pla s’encavalquen al llarg d’un gran domini, Costers del Segre, que reuneix una gran varietat de sòls, aires i paisatges. El nexe que els aplega es el caràcter innovador i les apostes tecnològiques del seus viticultors. Els negres de cabernet sauvignon, pinot noir, merlot i ull de llebre encapçalen la diversitat de vins que s'hi elaboren; potents, equilibrats i estructurats.

 

Programació de la Biblioteca Jaume Vila de Mollerussa i els cellers del Grup Tomàs Cusiné

Els cellers del grup Tomàs Cusiné, Castell del Remei, Cara Nord Celler i Cérvoles Celler, maridaran els seus vins en el cicle Lletres i Vins que impulsa la Biblioteca Jaume Vila de Mollerussa, una iniciativa que pretén combinar la cultura del vi amb la poesia, la música, la cultura i la història. Aquest programa s'emmarca en el projecte Biblioteques amb DO.

Enguany com a novetat, s'ha organitzat un acte de clausura fora del calendari, per tal d'aprofitar el bon temps, i es traslladarà al 31 de maig., en la Colònia Agrícola del Castell del Remei.

Biblioteca Maria Barbal de TrempLa directora de comunicació del Grup Tomàs Cusiné, Mireia González, ha explicat que obrir les portes de l'antiga colònia és acostar-la al públic una combinació de literatura, vi i patrimoni, ja que es podrà visitar també estances interiors del complex a través d'un circuit i una escenificació.

El programa s'iniciarà el 14 de febrer a les 8 de la tarda, amb un tast de poemes que es van poder sentir a l'Aplec Literari del Castell del Remei del 2017 i que seran llegits pels seus autors, en aquest cas Josep Vallverdú, Eduard Batlle, Àngels Marzo, Anton Not, Joan Rovira, Josep M. Sala-Valldaura, Jaume Suau i Àlex Susanna. Tot plegat maridat amb el vi Gotim Bru del Castell del Remei.

Biblioteca Joan Duch de JunedaEl dilluns 18 de febrer a les 8, continuarà el cicle amb un concert de petit format que oferirà un repertori de música d'arrel catalana interpretat pel conjunt Corrandes són corrandes, que acostaran al públic, a la cultura del vi amb una degustació del caldo Cara Nord Negre.

La història d'Els Girona, la gran burgesia catalana del segle XIX, a càrrec de la historiadora Lluïsa Pla serà la proposta del cicle pel dijous 21 de febrer. Una història lligada estretament al món del vi, que es maridarà amb un tast del Vilosell del Celler Tomàs Cusiné.

El punt final del cicle el posaran dijous 28 de febrer a les 8 del vespre els contes per adults del Carles Alcoy que s'endinsarà en les Històries del vi i el beure: les llegendes dels sants bevedors, tot plegat amb un tast del Colors Negre de Cérvoles Celler.

Comentaris