L’escola Arnau Berenguer del Palau d’Anglesola implanta la primera aula STEAM de la demarcació de Lleida

L’equipament ha suposat una inversió de 90.000 euros que l’Ajuntament finançarà en tres anys, així i tot, el consistori té previst demanar la col·laboració d’entitats privades

Inauguració de l'aula STEAM del Palau d'Anglesola ©JosepAPérez
photo_camera Inauguració de l'aula STEAM del Palau d'Anglesola ©JosepAPérez

L’escola Arnau Berenguer va oficialitzar aquest divendres la posta en funcionament de l’aula STEAM, el primer equipament d’aquestes característiques que s’implementa en un centre públic de primària de la demarcació de Lleida. Guissona compta amb una aula de característiques similars que està oberta a tota la ciutadania.

L'aula STEAM, és un espai on treballar i desenvolupar conjuntament continguts de ciències, tecnologia, enginyeria i matemàtiques (Science, Technology , Engineering and Mathematics ), juntament amb habilitats artístiques i creatives (Arts). L’objectiu és aconseguir donar a l'alumne un enfocament global en el procés d'aprenentatge, integrant continguts científics i tecnològics amb el desenvolupament del pensament divergent, la creativitat i la capacitat d'innovació.

Per fer-ho es necessita un l'espai apropiat, amb mobiliari adaptat i polivalent, eines per al desenvolupament dels tallers i tecnologia que ens ajudi a comunicar i aprendre noves metodologies de treball.

Inauguració de l'aula STEAM del Palau d'Anglesola ©JosepAPérez
Inauguració de l'aula STEAM del Palau d'Anglesola ©JosepAPérez

L’Ajuntament del Palau d’Anglesola ha fet possible desplegar aquest espai en l’escola Arnau Berenguer, fent una inversió de 90.000 euros en equipament pedagògic, i el departament d’Educació hi ha aportat el mobiliari i complements per l’aula.

A l’acte d’inauguració hi ha assistit el director dels Territorials d'Educació, Claudi Vidal, David Aguilar, vicedegà i cap d’estudis de la Facultat de Ciències de l'Educació de la UdL, l’alcalde, Francesc Balcells, la directora Mireia Costafreda, i els membres del claustre del centre educatiu.

Equipament de l'aula STEAM del Palau d'Anglesola ©JosepAPérez794
Equipament de l'aula STEAM del Palau d'Anglesola ©JosepAPérez794

Vidal va explicar que el departament va recolzar la iniciativa municipal, ja que es tracta d’una aposta de futur per les disciplines claus per aconseguir l’èxit de l’alumnat, perquè el mercat laboral demandarà cada cop més el domini de les noves tecnologies. Vidal assegura que aquesta capacitat s’ha de fomentar des de les edats més primerenques.

El director territorial va encoratjar als centres educatius de terres lleidatanes ha incorporat aquest tipus d’equipaments.

Per la seva banda, Francesc Balcells va assegurar que la iniciativa STEAM sorges del poble, de creure que l’escola és un pilar bàsic del municipi. Balcells va recordar que ben aviat s’iniciaran les obres d’ampliació del centre i de la nova llar d’infants. Un pilar bàsic per convertir l’equipament en un centre de primera, però també és un pilar important el que hi passa dins.

Fins ara al Palau d’Anglesola la robòtica era una matèria extraescolar a la qual podien accedir alguns, a partir d’avui hi podran participar tots, el que representa una major equitat. I estem segurs que el que passi en l’interior de l’aula STEAM farà millor el nostre poble, ha destacat Balcells.

Inauguració de l'aula STEAM del Palau d'Anglesola ©JosepAPérez
Inauguració de l'aula STEAM del Palau d'Anglesola ©JosepAPérez

L'alcalde assegura que es tracta d'una inversió molt important que es desplegarà en tres anys amb fons propis, però, així i tot, el consistori està trucant portes d'inversos privats per tal que ajudin en el finançament de l'aula. Balcells destaca que si el projecte fos per secundària hi hauria una major receptibilitat, però considera que els cicles infantils són dels que en poden sorgir noves especialitats professionals.

David Aguilar va participar en l’acte inaugural com a “instigador” de la menció en STEAM per als estudiants del grau d’educació primària de la UdL. Una preparació que té com a objectiu formar als futurs mestres en les matèries de ciències, tecnologia, enginyeria, arts i matemàtiques.

La facultat s’ha posat en contacte amb centres educatius de terres lleidatanes per tal d’animar-los a dissenyar aules d’aquestes característiques, ja que la integració de les matèries en l’aprenentatge s’ha comprovat que milloren la resolució de problemes de la vida quotidiana.

En la primera promoció d’aquesta menció s’hi van matricular una vintena d’estudiants, enguany se n’han matriculat quaranta.

Comentaris