Montse Vilarrubí és la protagonista del videojoc que han dissenyat els alumnes de l'escola Ignasi Peraire

És el tercer cop que l'escola Ignasi Peraire participa en la convocatòria del Departament de Recerca i Universitats CientífiKs en joc, projectes que van dedicar a les científiques Alícia Casals el 2018, i a Olga Martín el 2019
Montse Vilarrubí en el taller de l'escola Ignasi Peraire ©JosepAPérez
photo_camera Montse Vilarrubí en el taller de l'escola Ignasi Peraire ©JosepAPérez

L'equip docent responsable de Tecnologies de l’Aprenentatge i el Coneixement (TAC) de l'escola Mestre Ignasi Peraire de Mollerussa, han desplegat un projecte curricular en el qual les tecnologies són el fil conductor de l'aprenentatge dels estudiants. Una estratègia educativa que també aprofita la riquesa cultural que representa la diversitat, com a eina de cohesió i aprenentatge humà dels escolars del centre educatiu mollerussenc.

En aquest entorn d'activitat tecnològica, l'escola Mestre Ignasi Peraire ha participat en les tres darreres edicions de la convocatòria del Departament de Recerca i Universitats CientífiKs en joc, adreçat a l’alumnat de 5è de primària. Essent l'únic centre lleidatà que hi ha participat, tret de l'escola Episcopal el 2016.

Montse Vilarrubí en el taller de l'escola Ignasi Peraire ©JosepAPérezCientífiKs en joc, proposa el disseny d'un videojoc, que ha de protagonitzar una científica catalana que treballi en l'entorn que cada curs es proposa, enguany es dedicarà a l’Emergència Climàtica, des de diverses perspectives de la recerca.

L’escola Mestre Ignasi Peraire considera que la col·laboració amb la comunitat científica afavoreix la descoberta, el coneixement i la vocació científica entre l’alumnat de cicle superior

L'equip docent de l'Escola Ignasi Peraire han decidit tornar-hi a participar donat que les dues experiències anteriors van ser molt satisfactòries, i van aportar a l'alumnat experiència i aprenentatge, en el disseny, recerca i desplegament dels projectes. Enguany, per actuar en la situació d'Emergència Climàtica, el centre ha triat a l'enginyera, Montse Vilarrubí, científica de Bellvís i investigadora de la Universitat de Lleida (UdL). Vilarrubí forma part del Grup de Recerca en Energia Solar de l’EPS.

Els alumnes de cinquè de l'escola de Mollerussa, van triar l'enginyera Electrònica Montse Vilarrubí com la científica, perquè consideren que agrupa valors molt positius per l’aprenentatge d’un treball multidisciplinari com aquest, és jove, noia, del Pla d’Urgell i ha estudiat a la UdL

Montse Vilarrubí en el taller de l'escola Ignasi Peraire ©JosepAPérezA més a més va ser la primera estudiant a presentar el Treball Final de Grau del Grau en Enginyeria Electrònica Industrial i Automàtica que s’imparteix a l’Escola Politècnica Superior de la Universitat de Lleida. Va ser guanyadora d’un Premi Internacional al Congrés Fusion 2014, un esdeveniment científic internacional d’alt nivell sobre electrònica i tecnologia centrat en nous mètodes de processar informació per a finalitats específiques.

Montse Vilarrubí, serà el fil conductor del projecte de videojoc, en el qual els alumnes de cinquè hauran de treballar la programació, preparen la tria del personatge, la narrativa, escenaris, espais, així com un mur d'inspiració, que recull el disseny gràfic i sonor. Tota la història s'ha de desenvolupar en un entorn d'emergència climàtica, per la qual cosa els escolars hauran d'adquirir coneixements del medi i el llenguatge. Els nens i nenes també hauran de recercar com la Montse Vilarrubí investiga sistemes de millora de centrals de producció d’energia solar.

El mur d'inspiració del projecte Cientifics en acció Ignasi Peraire ©JosepAPérezL'enginyera ha dut a terme un parell de trobades amb els estudiants de cinquè de l'escola Ignasi Peraire, per tal d'acompanyar el procés de desenvolupament d’aquest projecte científic i lingüístic, que s'anirà repetint. El passat dimecres Villarubí va visitar el centre educatiu mollerussenc per tal de compartir un seguit de tallers pràctics, relacionats amb la mesura de l’energia i la temperatura. 

El centre educatiu va dedicar el projecte Científiks en joc de l'any 2018 a la catedràtica de l'àrea de robòtica i enginyeria biomèdica de la Universitat Politècnica de Barcelona, Alícia Casals - que va rebre una menció com a millor història-. La catedràtica de Tecnologia d'Aliments de la UdL, Olga Martín va ser la protagonista del videojoc del 2019.

En el cas de resultar guanyador, es traslladarà el projecte a un estudi informàtic per tal que materialitzi com a joc, tot un valor afegit el fet de ser creadors de continguts digitals i no només simples consumidors

Comentaris