27.11.2021 |

Mollerussa reconeix amb el Premi Ànima al mediador per la Pau de Colòmbia

El jurat dels Reconeixements Ànima Ciutat de Mollerussa ha decidit atorgar el Premi Ànima 2019 a l'economista colombià Henry Acosta, per haver sigut una pesa clau en les negociacions per l'acord de pau entre el govern colombià i les guerrilles de les FARC.
El mediador colombià Henry Acosta
El mediador colombià Henry Acosta
Mollerussa reconeix amb el Premi Ànima al mediador per la Pau de Colòmbia

El jurat dels Reconeixements Ànima Ciutat de Mollerussa ha decidit atorgar el Premi Ànima 2019 a l'economista colombià Henry Acosta, per haver sigut una pesa clau en les negociacions per l'acord de pau entre el govern colombià i les guerrilles de les FARC. L'alcalde de Mollerussa, Marc Solsona i el president del Centre d'Iniciatives Solidàries Ángel Olaran, Josep Maria Pujol, han fet públic aquest dimarts el nom del guardonat.

Henry Acosta és economista i va ser funcionari de l'Organització de les Nacions Unides per a l'Alimentació i l'Agricultura, més coneguda com a FAO. Nascut al poble colombià de Gènova però criat a Cali, va treballar durant més de 16 anys des de l'anonimat i la discreció per aconseguir l'acord de pau entre el govern colombià i la guerrilla de les FARC signat el 26 de setembre de 2016 després de 4 anys de negociacions, un acord que va posar fi a 52 anys d'un conflicte intern. Tres anys després d'aquest acord, el que en fou facilitador ha tornat a posicionar-se per acostar postures entre les FARC i el govern actual d'Ivan Duque i culminar amb el compliment de l'acord al qual es va arribar llavors i del qual en va deixar testimoni històric en el seu llibre 'El hombre clave'.

Marc Solsona i Josep Maria PujolMarc Solsona ha explicat que amb aquest reconeixement des de Mollerussa es busca reforçar el paper d'esperança i d'apel·lació a la pau amb una persona física que hi va tenir un compromís al respecte malgrat que ara com ara, el conflicte a Colòmbia ha ressorgit.

Per la seva banda, el president del Centre d'Iniciatives Solidàries Àngel Olaran, Josep Maria Pujol, ha explicat que amb els premis estan intentant premiar gent anònima, grans activistes amb bona voluntat, com és el cas d'aquest empresari que treballava pel seu compte, sense problemes, i en veure la situació del seu país i conèixer gent a les dues bandes del conflicte, es va oferir de mediador.

Henry Acosta rebrà el Reconeixement Ànima Abba Melaku el 15 de novembre a Mollerussa però cinc persones i entitats més seran distingides amb els Reconeixements Ànima d'Honor Àngel Pujol per la seva tasca social en l'àmbit més local. Les candidatures es poden presentar fins al 15 d'octubre.

Els guardonats pels Reconeixements Ànima Ciutat de Mollerussa 2018

Trajectòria dels Premis Ànima

En la primera edició dels premis es va reconèixer als Cascos Blaus de Síria, per la seva labor de rescat en el conflicte armat; en la segona edició el guardonat va ser Meir Margalit, com a home de pau al conflicte israelià-palestí; en la de l'any passat es va premiar a Helena Maleno, com alertadora també en una labor de rescat a la Frontera Sud, mentre que enguany s'ha tornat a buscar la mediació per la pau com a valor a reconèixer.

Mollerussa reconeix amb el Premi Ànima al mediador per la Pau de Colòmbia
comentaris