01.08.2021 |
Territoris.cat

L’IRTA presenta noves varietats de poma adaptades a climes càlids a la XXII Jornada Fructícola

Ponéncies en el marc de la Jornada Fructícola de l'IRTA a Mollerussa
Ponéncies en el marc de la Jornada Fructícola de l'IRTA a Mollerussa
L’IRTA presenta noves varietats de poma adaptades a climes càlids a la XXII Jornada Fructícola

L'Estació Experimental de l'IRTA a Mollerussa ha acollit aquest dimecres la primera de les dues jornadas destinades a la producció fructícola, una convocatória que a reunit mes de 1.800 persones, així com un centenar d'estands i més de cent-vint empreses.  

Una de les novetats més rellevants d’aquesta edició és la presenetació de 15 noves varietats de poma, principalment de Gala i Fuji, que presenten una adaptació adecuada a les nostres condicions de cultiu 

Una de les característiques de la zona mediterrània són les altes temperatures a l’estiu, tant durant el dia com especialment a la nit. Aquestes condicions afecten en gran mesura la qualitat gustativa, la textura i la coloració de la poma, de forma que algunes varietats provinent de zones més fredes, en cultivar-se en zones cálides, poden presentar carències en aquests aspectes.

En els últims 15 anys la producció de poma s’ha reduit a més de la meitat perquè molts productors van optar pel préssec 

Imatge de la Jornada Fructícola de l'IRTA a Mollerussa texteNo obstant això, la demanda obliga importar anualment 240.000 tones de poma per falta de producció pròpia. L’investigador de l’IRTA Ignasi Iglesias veu en les noves varietats una opció atractiva per a què els productors recuperin aquest cultiu i puguin sobreposar-se així a la crisi del préssc. Cal tornar a pensar en la poma, però incorporant noves verietats més adaptades i amb un sistema de producció molt eficient, assegura Iglesias.

Les noves varietats presentades a la jornada de l’IRTA han estat desenvolupades per estar adaptades a la notra climatologia, pel que l’aspecte de la fruita, el gust i la seva textura poden ser considerades d’alta qualitat, aportant així valor per al productor i més satisfaccio al consumidor.

A aquesta trobada professional serveix també per a donar a conèixer a productors I tècnics tota la informació sobre els diversos assaigs que l’IRTA realitza en l’àmbit de la fructicultura, i que són d’especial interès per al sector. A aquesta edició s’ha explicat la importància de la mida de la fruita en poma en el moment de l’aclarat, s’han exposat les novetats per a optimitzar el control de la Monilinia -una malaltia fúngica que produeix importants minves en la fase de conservació i comercialització de la fruita-, s’han donat els resultats dels efectes de certs insecticides sobre la població d’abelles i s’ha presentat l’increment de la rentabilitat de les plantacions de pera Conference a partir de l’us de plantes preformades, una opció més cara en el moment de la plantació, però que aporta millores en la producció i la rentabilitat respecte el sistema tradicional.

S’ha analitzat el repte del control de malalties de l’ametller i s’ha presentat el projecte PROFRUITA amb la presenentació de les novetats en xarxes anti-pedra

Com a cada edició, també s’ha comptat amb la presència d’un ponent estranger. Aquesta vegada ha estat Michele Braventt, assessor italià que ha presentat les tendències en tecnologia de producció i els seus costos en diversos països.

La Jornada Fructícola de Mollerussa celebra la seva edició número 22 i s’ha convertit en tot un referent consolidat per al sector, tal i com demostren les xifres d’aquest any. Entre els dos dies de la jornada s’espera l’assistència de més de 1.800 persones procedents de tot l’estat i també d’altres paísos. Pel que fa les empreses, 120 empreses del sector han participat activament, i l’espai expositiu es consolida amb un centenar d’estands. Les demostracions de camp i les ponències comercials també han augmentat i aquest any s’han presentat 22 novetats entre maquinària i productes agroquímics entre altres.

L’IRTA presenta noves varietats de poma adaptades a climes càlids a la XXII Jornada Fructícola
comentaris