La primera edició del concurs de carabasses gegants de Sidamon la guanya el cultivador de Sta. Maria Palautordera Salvador Mogas

Es va proclamar guanyador el cultivador de Santa Maria de Palautordera, Salvador Mogas amb un exemplar de 495 quilos, i, en segon lloc, la parella de cultivadors de la partida Copa d'Or de Lleida, Jaume Bordes i Josep Girau amb una hortalissa de 442 quilos
Els guanyadors del concurs de Carabassa gegant de Sidamon ©JosepAPérez
photo_camera Els guanyadors del concurs de Carabassa gegant de Sidamon ©JosepAPérez

Aquest diumenge començava el dia al Parc del Canal de Sidamon com si es tractés d'un conte infantil, en aquelles històries que apareixen ser i plantes de grans dimensions extretes de l'imaginari dels guionistes. Però en el cas del municipi del Pla d'Urgell es tractava de la primera fira de Carabasses Gegants, un certament que volia donar a conèixer aquest original cultiu i, per altra banda, també tenia la voluntat de retre homenatge a la pagesia, tal com va explicar l'alcaldessa de Sidamon, Dolors Tella.

Fira de la Carabassa gegant de Sidamon ©JosepA Pérez
Fira de la Carabassa gegant de Sidamon ©JosepA Pérez

L'alcaldessa va destacar que el certament també pretenia donar a conèixer el municipi de Sidamon convidant a cultivadors d'arreu de terres catalanes i també de la resta de l'estat. Tella va afegir que el certamen se celebra en un espai en el qual es troba l'estacionament de caravanes, un servei que s'ha consolidat i rep al voltant de 750 vehicles anuals.

Per la seva banda el regidor de Sidamon, Sergi Balcell, cultivador i instigador del certamen, afirma que la primera edició de la fira ha sigut un èxit amb la participació d'una desena de cultivadors de carabasses gegants, i al voltant d'una quinzena més d'exemplars d'altres hortalisses i vegetals de grans dimensions com síndries, o fins i tot gira-sols de quatre metres alçada. Entre els convidats al certamen hi havia l'actual líder del cultiu a Catalunya, Josep M. González - Poti-, que cultiva en la seva finca de Corbera d'Ebre exemplars de més de 500 quilos, entre les quals es troba el record actual al principat, amb 535 quilos.

Escultures a laFira de la Carabassa gegant de Sidamon ©JosepAPérez
Escultures a laFira de la Carabassa gegant de Sidamon ©JosepAPérez

Segons explica Sergi Balcells, Poti és un l'ideòleg d'aquest cultiu, conjuntament amb el cultivador navarrès Ruben Mendi que ha arribat a cultivar exemplars de 1.100 quilos.  

Entre els participants en el concurs es va proclamar guanyador el cultivador de Santa Maria de Palautordera, Salvador Mogas amb un exemplar de 495 quilos, i, en segon lloc, la parella de cultivadors de la partida Copa d'Or de Lleida, Jaume Bordes i Josep Girau amb una hortalissa de 442 quilos. Els pagesos de la partida de l'horta de Lleida era el primer cop que cultivaven aquest tipus de carabassa.

Salvador Mogas, anomenat 'el pare, carabasser' va afirmar que enguany ha sigut molt difícil el cultiu de la carabassa per la falta d'aigua i les altres temperatures que han provocat un alt estrès en les plantes, el que ha impedit el normal creixement. Mogas participa habitualment en les competicions del certamen internacional Great Pumpkin Com-monwealth, amb exemplars que sempre superen la mitja tona.

Els participants en el concurs de Sidamon van rebre la distinció de la competició internacional i entraran a formar part del rànquing mundial de cultivadors

Fira de la Carabassa gegant de Sidamon ©JosepAPérez
Fira de la Carabassa gegant de Sidamon ©JosepAPérez

La jornada festiva es va completar amb activitats gastronòmiques, tallers infantils, tallers de modelatge amb carabasses, parades de productes artesanals confeccionats amb carabassa, jornades tècniques, i una trobada de tractors antics, que va fer un recorregut pel poble.

El consistori va agrair la col·laboració de la trentena de voluntaris que van participar en l'organització i en la gestió del certament. I un cop feta la valoració es preveu que la fira pugui tenir continuïtat i incloure-la en el calendari anual de Sidamon, segons el regidor Sergi Balcells.  

  

Comentaris